Трима гласуваха против турските изтребители в родното небе

Общество
15:28 - 06 Август 2024
5481
Трима гласуваха против турските изтребители в родното небе

Турски самолети ще пазят небето над България. Това стана ясно, след като Комисия по отбрана в парламента подкрепи меморандума за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Република Турция относно презгранични операции за Air Policing.

„За“ решението гласуваха десет депутати, „против“ – трима, а въздържали се нямаше. Предложението е внесено от Министерския съвет на 1 август. Предстои ратификацията му в пленарна зала. 

Меморандумът бе подписан на 21 февруари 2024 г. в  Анкара, Турция, след като в края на януари Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандума. 

Air Policing е мирновременна дейност по охрана на въздушното пространство, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на НАТО, се посочва в мотивите към документа, предаде БТА.

В нея е предвидено държавите по пътя на двустранни споразумения да уредят въпросите по изпълнение на презграничните операции за Air Policing, които засягат техни суверенни права, каквито са охрана на националната територия и разрешаването на съюзнически въоръжени сили да провеждат действия на нея.

Това е третият подобен Меморандум, след като страната ни сключи такива с Гърция и Румъния, отбеляза председателят на комисията Христо Гаджев.

Единствената разлика между Меморандумите с Гърция и Румъния и този с Турция, е че

с Турция страните нямат право да използват оръжия, обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и добави, че с Гърция и Румъния има процедура за това.

По думите му меморандумът е реципрочен и двете страни имат еднакви права. МиГ-29 и към момента носи бойно дежурство по охрана на въздушното пространство на страната, отбеляза адмирал Ефтимов.