Трима в битка за ректор на Великотърновския университет

Настоящият - Христо Бонджолов, ще се бори с кандидатурите на Венка Кутева и Мирослав Гълъбов

Новини
18:02 - 19 Април 2019 (обновена)
1687
Трима в битка за ректор на Великотърновския университет

Трима са кандидатите за ректор на Великотърновския университет, съобщи председателят на Централната избирателна комисия в университета доц. Янка Тянкова.

Свои кандидатури са подали проф. Венка Кутева, проф. Мирослав Гълъбов и настоящият ректор проф. Христо Бонджолов.

Преподавателите проф. Антоанета Анчева, проф. Пламен Легкоступ и проф. Борис Желев са депозирали своите кандидатури за председател на Общото събрание на университета.

Председателят на ЦИК посочи, че заради липсата на представители в Общото събрание от студентската и докторнатската квота, датата за избор на ръководни органи на висшето училище трябва да бъде преместена от 20 май на десети юни.

Предложението за новата дата и сроковете за процедурите до нейното насрочване ще бъде подложено за гласуване от Академичния съвет в понеделник - 22 април.

Пред журналистите в пресклуба на БТА председателят на Студентския съвет Иван Маринов посочи, че вчерашното събрание на Студентския съвет, на което е трябвало да попълнят квотата от свои представители в Общото събрание на университета, е било осуетено защото е трябвало да проведат избора в една единствена зала, тъй като достъпът до избирателните секции в другите корпуси на университета е бил ограничен.

Според Димитър Димитров, председател на комисията за избор за студентско представителство, е налице вмешателство в студентската автономия.

Той отбеляза, че решението на председателя на Централна избирателна комисия да свика общо събрание на студентите и докторантите най-късно до 8 и 9 май за допълване на квотата е недопустимо от закона, защото то може да бъде свикано само по решение на председателството на Студентския съвет, тъй като по закон преподавателите нямат право да се месят в студентската автономия.

Общото събрание на Великотърновския университет е от 390 души, от които 59 са студенти и докторанти. В момента от квотата липсват шест души, поради прекъснати студентски права, необходимо е това представителство да бъде попълнено за да е легитимен съставът на Общото събрание на университета, посочи доц. Тянкова.

От своя страна студентите заявиха, че не искат да саботират изборите за ректор и ще организират сами избор за допълване на квотата, ако няма вмешателство в тяхната автономност.