Трима задържани за нападението над хижари край Своге

Полицаи са отказали да се притекат на помощ на битите мъже

Общество
12:49 - 06 Октомври 2022
1735
Трима задържани за нападението над хижари край Своге

Трима мъже са задържани за побоя над стопаните на хижа "Лескова" край Своге, а двама служители на РПУ-Своге са наказани дисциплинарно след проверка, назначена от директора на областната дирекция на МВР-София старши комисар Живко Коцев, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сигналът в полицията е подаден на 2 октомври следобед. Било съобщено, че стопаните на хижата са били заплашени със саморазправа и нападнати от група мъже. Заявено било също така повреждане и липса на различни вещи от хижата. По разказа на потърпевшите, собственикът на хижата е приет в УМБАЛСМ "Пирогов" с множество наранявания и черепно-мозъчна травма. Имало е съмнения за мозъчно сътресение, но той е без опасност за живота, съобщиха тогава от болницата.

Директорът на МВР-София старши комисар Живко Коцев е назначил комисия за извършване на дисциплинарна проверка по случая, която да изясни как са действали полицейските служители при получаването на сигнала. След приключването ѝ се изяснило, че двама полицаи са допуснали нарушения при изпълнението на служебните си задължения, заради което те са дисциплинарно наказани.

Собственикът на хижата разбира от баща си, че група хора с четири високопроходими автомобила са навлезли на територията на хижата. "Той ги е помолил да напуснат, те не са се съобразили и влезли под навеса да си правят скара. Като се качих горе, помолих хората да напуснат - около 15 човека, последва агресивна реакция", разказва пред Bulgaria ON AIR собственикът на хижата Даниел Младенов, който още се възстановява от нанесения побой.

Мъжете взимат и телефона на Даниел, след като той се опитва да заснеме нападението. От хижата са откраднати и други вещи на стойност около 5 хиляди лева. Нанесени са и материални щети по самата сграда.

"Качвайки се нагоре, помолих екип на полицията да се качи с мен, но ми беше отказано, всички били заети за изборите", коментира той.

Разследващите са установили съществени противоречия между информацията, подадена от пострадалия, и изяснената фактическа обстановка. Намерени са автомобилите, както и всички лица, присъствали по време на инцидента. Трима от тях са задържани за срок до 24 часа, допълниха от полицията. Много свидетели са разпитани.

По случая е образувано досъдебно производство. Разследването е под надзора на Районната прокуратура в Костинброд.