Трима загинали и над 100 ранени след торнадо в Тексас

САЩ
11:48 - 16 Юни 2023
2073
Трима загинали и над 100 ранени след торнадо в Тексас

Tорнадо връхлетя град Перитън в североизточната част на Тексас рано вечерта в четвъртък. Трима души са загинали, а над 100 са ранени, съобщават местните медии, цитирани от "Вашингтон Поуст".

Ръководителят на пожарната в Перитън Пол Дъчър съобщи, че една от жертвите е починала след като караваната й е била ударена директно от торнадото. 30 каравани са били унищожени към 19:00 часа източно време.

Около 100 души са били изпратени в болницата в Очилтри, съобщи Деби Бек, финансов директор на болницата. Някои от тях са прехвърлени, но няма смъртни случаи в болницата. Бек обясни, че не може да каже колко от пациентите са в тежко състояние.

Кадри от социалните медии показват сплескани каравани, превърнати в развалини и унищожени дървета на фона на спасителни екипи които продължават да търсят оцелели. "Лошо е, много е лошо. Това е нон-стоп лудница. Не можеше да удари по-уязвимо място", каза кметът Кери Саймънс пред Ройтерс .

Опустошението накара губернатора на Тексас Грег Абът да разположи държавни ресурси за реагиране при извънредни ситуации.

"Призовавам всички тексасци да се вслушат в указанията на държавните и местните служители и да вземат всички необходими предпазни мерки, за да защитят себе си и вашите близки", каза Абът в изявление.

Торнадото в Перитън беше само един от повече от 200 доклада за лошо време, регистрирани от Националната метеорологична служба към 22:30 ч. източно време, повечето от които от Оклахома и Тексас, но някои от Охайо и Флорида. Съобщава се за най-малко седем торнада, повечето от които докоснаха близо до границата между Оклахома и Тексас.

Повече от 46 хиляди души са останали без електричество заради лошото време.

Гръмотевични бури с разрушителни ветрове, силни градушки и торнадо започнаха в сряда сутринта и продължиха да заплашват части от дълбокия юг и югоизток.