Триполи е разтърсен от ожесточени сражения

Свят
15:49 - 15 Август 2023
3460
Триполи е разтърсен от ожесточени сражения

Най-силните въоръжени фракции в либийската столица Триполи снощи започнаха сражения в няколко района на града, като тази сутрин боевете достигнаха до най-ожесточената си точка от началото на годината, предаде Ройтерс.

Рано сутринта над някои квартали се издигаше гъст дим, а по улиците се чуваха изстрели от тежки оръжия. 
Здравното министерство призова местните жители да даряват кръв в помощ на пострадалите.
Говорител на спешна помощ съобщи за 19 ранени и за 26 семейства, евакуирани от район, в който се водят боеве. Засега не е ясно дали има загинали. 

Сблъсъците межди 444-а бригада и Специалните сили за възпиране нарушиха относителното спокойствие, което цареше в либийската столица през последната година. И двете военни групировки застанаха зад временното правителство на националното единство, ръководено от премиера Абдул Хамид Дбейба. 

След подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г. и разделението на страната през 2014 г. между враждуващите източни и западни фракции мирът в Либия е трудно постижим, отбелязва Ройтерс. 

През 2020 г. източните милиции направиха неуспешен опит за нападение срещу Триполи, след което огънят бе прекратен. 
Но оттогава насам не е постигнат особен напредък към трайно решение на конфликта и властта остава в ръцете на въоръжени фракции, които междувременно получиха официален статут и финансиране. 

Миналата година милиции, подкрепящи правителството в Източна Либия, предприеха отчаян опит за отстраняване на Дбейба. Триполи беше разтърсен от тежки сражения, продължили два дни.

Според източник на Ройтерс вчера Специалните сили за възпиране са задържали командира на 444-а бригада на столичното летище "Митига". Сблъсъците са започнали именно там.