Троен обстрел срещу Минеков в Народното събрание

Хазарта пита за подкрепящия "денацифициращите Украйна" Светослав Трайков, ДПС се заяде заради Татяна Дончева, Нинова вика по министъра

Култура
15:50 - 08 Декември 2022
5819
Троен обстрел срещу Минеков в Народното събрание

В остър конфликт влезе културният министър Велислав Минеков с двама депутати по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия. Първи го конфронтира излезе рапърът Ицо Хазарта, който го попита по какви причини се е застъпил толкова неотменимо за скандалния протестър от 2020 г. Светослав Трайков, когото назначи за шеф на отдел в дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности".

"Искам да Ви попитам нормално ли е човек, който застава на страната на денацифициращите Украйна, да оглавява отдела за европейските програми? В нашата парламентарна група (на Продължаваме промяната - б.р.) сме обсъждали този казус няколко пъти и аз се опитвам да си изсмуча от пръстите причина да ви защитя за него и не намирам такава", заяви Христо Петров - Хазарта. Минеков обаче бе особено лаконичен в отговора си към него и заяви, че докато е министър на културата, Трайков също ще е там, плътно до него. 

"Този човек беше намразен по време на протестите през 2020 г. като активен участник в тях. Но той е с много качества. По отношение на твърденията Ви - той е завел дела и е обречен на успех да ги спечели. Ще работи в министерството до деня, в който аз съм министър, освен ако не се случи нещо неприятно", заяви Минеков. 

Хазарта не му остана длъжен и отсече:

"Начинът, по който ми отговорихте, говори повече, отколкото самия отговор". 

Преди броени седмици името на Трайков отново бе на топа на устата след като бе назначен като член в Съвета на директорите на НДК, но след бурен обществен отпор, бързо бе махнат, но остана начело на отдела в МК. 

Минеков бе подложен на атака и от ДПС по време на днешното парламентарно изслушване и заради новия управителен съвет на Дарителски фонд "1300 години България" с участието на ексдепутатката Татяна Дончева в него.

"Тя е не само с опит на парламентарист и юрист. В продължение на 10 години работи като цигулар. Тя е дипломирана в Националната музикална академия. Има отношение към културата. Винаги съм я срещал в зала "България", надявам се и вас да срещна там, отвърна остро министърът на депутата от ДПС Ерджан Ебатин. 

Той обаче му отвърна, че въпросът не е да се търси оправдание за определено назначение. И вкара завоалирано темата за случващото се в Народния театър и конфликта между главния режисьор на институцията Александър Морфов и шефката на пиар екипа й Велислава Кръстева, бивш депутат и директор на връзките с обществеността на ДПС.

"Някои свирят на цигулка, други свирят на виолончело (Кръстева - б.р.) и не ги възприемате. Хубаво е, когато представлявате изпълнителната власт, принципите, които изповядвате, да са основополагащи, а не само да се проявяват, когато се търси артистична изява", заяде се народният избраник от Движението. А Минеков го посъветва да прочете закона и да се запознае с членовете му, касаещи назначаването на Управителния съвет на фонда. 

За капак, се стигна и до караница между министъра и шефката на БСП Корнелия Нинова, която го нахока, че той само давал констатации за тежкото положение в културата, а не да се вайкал и да не давал отговори на поставените от депутатите въпроси. 

"Имам чувството, че всичките служебни министри са минали някаква школа. Намирате се в парламента!", извика Нинова на Велислав Минеков. "Отчитате се пред парламента. Или ще сложим ред в държавата ние, или те ще продължат да я рушат", добави тя, като визираше служебната власт и нейните действия. 

"Разбрахме, че ви пречат законите, че няма пари. В една правова парламентарна държава кой отговаря за тези работи? Колко закона внесохте, откакто сте министър в този кабинет? Внимавайте какво ще отговорите, проверила съм. Имате ли представа кой прави и внася бюджет в тази държава България?! Питам Ви, защо не внесохте бюджет за култура за 2023 г., какво да обясним на читалищните служители, на библиотекарите? Уважаеми културни дейци, служебният кабинет на Румен Радев замрази разходите за всички. Не очаквайте увеличение на заплатите. Защото служебният кабинет така реши", изрепчи се Нинова на културния министър. 

Отговорът му обаче бе не по-малко язвителен: "Знаете, че законите се коват в Народното събрание, а не в служебните правителство. Никой не се мръдна за Закона за културното наследство, а аз настоявам промените в него да бъдат приети, дано и вие ги гласувате". 

И напомни, че се изпълнява бюджета, гласуван от предишната четворна коалиция, в чийто състав бе и БСП. Соцшефката обаче се ядоса и цитира Конституцията, по въпроса кой внася бюджета в НС. И сама си отговори на въпроса за броя внесени законопроекти от Минеков. "Един - този за авторското право и то за синхронизация спрямо две европейски директиви", уточни тя.