Троеручица и Осеновица слагат край на болестите

Чудесата на иконите на Богородица са познати от векове

Мистика
13:10 - 14 Април 2020
6798
Троеручица и Осеновица слагат край на болестите

Иконата на Света Богородица Троеручица сама пожелала да остане в Троянския манастир и от онези стари времена досега пази обителта и района от всяко зло. През 1837 г. в Ловешко и Троянско възниква епидемия от чума. Троянските първенци съветали игумена на Троянския манастир да затвори обителта за храмовия празник Успение Богородично, защото събралите се много хора ще заразят всички и мнозина ще умрат.

Игуменът категорично отказал да изгони хората, дошли за утеха и духовна подкрепа в светата обител. Някои от работниците и монасите в манастира се уплашили и избягали. Оказало се, че никой от пребиваващите в манастира не се заразил, а всички, които избягали, били поразени от чумата и умрели.

През 1919 г. в село Кочериново бушувал испански грип. Всеки ден умирали по 6-8 души, а през целия този период на епидемия по онова време в България умрели 80 000 души. Тогава местните първенци повикали монаси от Рилския манастир с чудотворната икона на Света Богородица Осеновица, която се пази там. След молебен пред иконата в храма на Кочериново още същия ден се прекратила епидемията и смъртни случаи вече нямало.

Според поверието Богородица Осеновица може да изцери вярващ, който страда от тежко заболяване и помага при епидемии. Преданията гласят, че иконата е помогнала много по време на чумната и холерната епидемия. След молба от населението през 19 век двама йеромонаси и един дякон правят нощно бдение и молебен и след това изнасят иконата с Богородица извън пределите на обителта. Във всеки дом чудотворният лик бил посрещан с почит и вяра. Светите лица извършвали водосвет и поръсвали със светена вода хора и животни. Твърди се, че с помощта на Божията майка тогава епидемията била прогонена.