Тролове: Фалшивите новини скочили 4 пъти покрай войната в Украйна

Актуални новини
19:01 - 22 Февруари 2023
1434
Тролове: Фалшивите новини скочили 4 пъти покрай войната в Украйна

Съществено увеличение между 3 и 4 пъти има в дезинформацията. В голяма част от България и Европа не се обръщаше особено внимание, въпреки че се очакваше заради войната. Това анализира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ.

В България тя стига до хората през фейсбук, оттам се разпространяват "статии" в сайтове, които изглеждат като медии, но не са. Това се усилва от фейсбук, включително и от тролове, които споделят тези публикации, канят хората в различни групи, коментира пък бившият министър на електронното управление от "Демократична България" Божидар Божанов. Той напомни, че като министър е пратил писмо до фейсбук с молба заедно да помислят как да се отстрани този проблем.

Фейсбук ни отговориха с писмо, че проблем у нас не виждат. За съжаление, това е далеч от реалността. Аз тогава цитирах официален техен доклад, според който в световен мащаб за един месец са открили само три руски тролски акаунта, подчерта той.

Ако видим целият инструментариум на Кремъл, той включва освен дезинформацията, но и агенти за влияние, политическа ангажираност с консервативни идеи, имаме една много добре организирана система, има бизнеси и партии, които влияят. Не са само социалните медии, които усилиха този ефект, каза още пък Руслан Стефанов.

Вижте страницата на руското посолство, то е едно от най-активните в Европа. Като се вземе предвид и уязвимостта на българското общество спрямо Русия поради исторически и културни причини, е трудно хората да се ориентират. Тази пропаганда е свързана и с политическото говорене в страните членки в ЕС, не само в България, допълни Стефанов.