Тропическата буря „Ханун“ достигна и Южна Корея

Свят
11:09 - 10 Август 2023
1280
Тропическата буря „Ханун“ достигна и Южна Корея

Силната тропическа буря "Ханун" достигна днес югоизточния бряг на Южна Корея след седмица с причинени от нея проливни дъждове в южната част на Япония, предаде Ройтерс. Предупреждения към населението бяха отправени в цяла Южна Корея, като над 330 полета бяха отменени, а повече от десет хиляди души - евакуирани.

Бурята донесе в Южна Корея валежи до 60 мм на час в райони по източния бряг на страната и вятър с максимална скорост 90 км/ч в на места в провинция Южен Кьонсан (Кьоннам) и остров Деджу, информира южнокорейската метеорологична служба.

"Ханун" се движи между третия по големина японски остров Кюшу, в югозападната част на страната - на 860 километра от столицата Токио, и Корейския полуостров, набирайки малко скорост, докато отива на север с 20 км/ч. Подхранван с влажен въздух от бурята, проливен дъжд продължава да се излива на места в Западна Япония, като през миналата седмица в някои райони количеството му бе доста над обичайното за август. Тази сутрин в един град бяха регистрирани 985 мм.

Южна Корея разпореди да се преустановят дейностите на открито в рамките на международна среща в крайбрежен район, събрала десетки хиляди скаути, припомня Ройтерс. Във вторник около 37 000 скаути се изнесоха на по-сигурно място от своя лагер, който се падаше точно на пътя на бурята. Над 1500 училища разместиха учебната си програма, а други бяха затворени, като 877 от тях преминаха на дистанционно обучение, обяви южнокорейското министерство на образованието.