Тропик: Морето забранено, опасните 3-метрови вълни не стихват

Спасителите едва смогват да вадят от водата неразумни смелчаци

Новини
07:48 - 18 Август 2023
5117
Тропик: Морето забранено, опасните 3-метрови вълни не стихват

За ужас на летовниците, морето продължава да е бурно и страховито, не стихват огромните 3-метрови вълни на много от плажовете, които отнесоха първа и втора линия на плажовете до Синеморец. В Бургаско водата залива целия бряг и летовниците няма как изобщо да стоят на плажа.

Вълнението е 3-4 бала и на места вдига вълни до 3 метра по брега.

Червен флаг продължава да се вее по Южното Черноморие, малцина смелчаци си позволяват да влязат в морето. Спасителите пък вече са изтощени да вадят неразумни кандидат-удавници. 

Туристите по Южното Черноморие са много, но  влизането в морето е забранено. Жътва е само за сърфистите, чакали дълго да се вдигне голямата вълна.

Чужденците по курортите пък  въобще и не си правят труда да ходят до морето, а по цял ден се излежават около басейните. Затова пък оборотите на плажните кръчми спаднаха, оплакват се собствениците им.

Едва в четвъртък спасителите на бургаския плаж разрешиха на летовници да се понамокрят, но не и да влизат навътре.

“Вълната спадна на три бала, но морето още е опасно. Флагът остава червен и  заради мъртво течение”, каза старши спасителят на бургаския плаж Петър Русев.

Опасност за плажуващите са и дупките по дъното на морето, образувани от големите вълни. Водните гардове предупреждават особено децата да внимават, тъй като на един-два метра от брега могат да се окажат във вода до шията.а опасно. “И друг път сме виждали такива високи вълни, но лошото е, че сега това продължава почти седмица”, казват морски хора.

След укротяване на морето започна възстановяване на щетите на юг. Има стотици шезлонги под вода и отнесени чадъри, които стопаните на плажове започнаха да събират. На брега са изхвърлени и тонове водорасли, които трябва да бъдат почистени.

От бурното море пострада културната програма в Бургас. Заради голямото вълнение от 5 дни корабчетата до единствения обитаем остров на България -  Света Анастасия, спряха да пътуват и бяха отменени много културни прояви.

За събота там  има  планиран концерт на Графа със закупени стотици билети, но не е ясно дали ще се състои.

До  последно капитаните ще изчакват да падне вълната, за да си позволят да возят публика към острова. 

За да предпази хората от инциденти,  община Бургас излезе със специално предупреждение да не стъпват на моста, който от няколко дни е заливан от големите вълни. Служители на общинската полиция поставиха на входа му охранителна лента като предупреждение да се внимава.

Прогнозите са специфичният  североизточен вятър мелтем, който духа близо до брега и прави мъртвото вълнение, да се задържи още няколко дни. Затова спасителите не се надяват скоро да сменят червения флаг. И се молят да завали или да излезе южен вятър, което да успокои вълната. 

“Североизточният вятър, който причини бурното вълнение по Черноморието, е характерен за това време на годината по нашето крайбрежие.

През следващите дни вятърът ще отслабва, но няма да стихва напълно. Височината на вълните ще спадне в петък, събота и неделя.

В някои заливи, които не са срещуположни на вятъра, морето ще се успокои съвсем. През тези дни по Черноморието ще е приятно. Единственият дискомфорт ще идва от високата влага на въздуха. Вятърът поддържа високи минимални температури, които рядко падат под 20° и имаме т.нар. тропични нощи. През деня максималните стойности ще са от 28 до 31-32 градуса.

Временно усилване на вятъра по морето ще има отново във вторник, възможно е пак да има и по-високи вълни. Ще се заоблачи, но валежи са малко вероятни. Температурите на въздуха ще се понижат с 2 до 4 градуса, но от сряда до 26-27 август ще е слънчево, без силни ветрове и с перфектна температура на водата - между 24 и 26°.