Тровят вълци в защитена зона "Сакар"

Възникнало е напрежение сред животновъди заради увеличената популация на хищниците

Актуални новини
17:02 - 19 Септември 2019
1183
Тровят вълци в защитена зона "Сакар"

Възникнало е напрежение сред животновъди заради многобройни щети от вълци в защитена зона "Сакар"

Сред животновъдите в Свиленградско е ескалирало напрежение заради щетите, които увеличената напоследък популация от вълци в защитена зона "Сакар" нанася на стопанствата. Това съобщи на официалната си Интернет страница РИОСВ - Хасково.

От екоинспекцията алармират за основателни съмнения, че някои от стопаните на селскостопански животни прибягват до забранени методи за намаляване на вълчата популация, като залагане на отровни примамки. Като пример се посочва обстоятелството, че се наблюдава значителна смяна на партньорите при повечето от двойките царски орли, гнездящи в района, вероятно поради отравяне.

Две от десетте територии на царският орел в Сакар планина през тази година не са заети от двойки птици, което е особено притеснително, изтъкват от РИОСВ.

Заради проблема инспекцията организира на 2 октомври среща в Свиленград с участието на широк кръг ведомства като Дирекцията по безопасност на храните, природозащитни организации, горско стопанство, полиция, прокуратура, засегнати животновъди и др. На форума ще бъдат представени презентации по актуални въпроси от законодателството, международния опит, контрола и съвместните действия за предотвратяване използването на отровни примамки.

Предвидена е и дискусия с цел споделяне на опит и идеи, свързани с конфликта човек - хищник и преустановяване на използването на отрови.