Троянци отбелязват празника на майсторите - Свети Спиридон, с изложби

Култура
08:51 - 10 Декември 2021
2309
Троянци отбелязват празника на майсторите - Свети Спиридон, с изложби

С изложби и представяне на книга тази година в Троян ще бъде отбелязан празникът на майсторите - Свети Спиридон /12 декември/, съобщават от общинската администрация.

От 15.00 часа днес в Музея на занаятите ще бъде открита изложбата "Троянските пътеки на Петър Гигов". Тя е посветена на големия бусински грънчар, който в продължение на десетилетия е радетел за опазването на грънчарство в с. Бусинци, Трънско. Участвал е в национални и международни изложби на художествените занаяти и приложни изкуства у нас и по света. През 1963 г. е удостоен със званието "Заслужил деятел на народното изкуство" и е награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" I степен.

Ще бъдат показани негови произведения, които се съхраняват във фондовете на Музея, придобити при участията му в изложби в Троян и Орешак. Включени са съдове и архивни материали, предоставени от личната колекция на племенника на Петър Гигов - Александър Кожухаров, учредител на фондация "Петър Гигов и бусинската керамика".
Изложбата ще остане до края на февруари 2022 г., информират от Община Троян.

Програмата за празника ще продължи в 16.00 часа в Информационно - културния център, където ще бъде представена книгата "Глина", а присъстващите ще се срещнат с автора Виктория Бешлийска. Тя е автор и на "По дирите на думите" - блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории. "Глина" е роман, в който са втъкани много от думите, представени в блога.

В 17.30 часа в галерия "Серякова къща" ще бъде открита изложба живопис и скулптура на три художнички от Плевен - Диана Тончева, Олга Ваткова и Румяна Живкова.