Трт-трт : Тротинетки под наем вече пърпорят в София

Новини
18:39 - 22 Август 2019
3922
Трт-трт: Тротинетки под наем вече пърпорят в София

Услугата за споделени електрически тротинетки Lime вече е достъпна в София. От днес за хората в столицата ще бъдат достъпни 150 тротинетки, става ясно от официално съобщение на фирмата.

Тротинетките могат да се ползват, след като потребителите изтеглят мобилното приложение на Lime, което е достъпно за Android и iOS. За да "отключат" тротинетка, те трябва да платят 1,50 лева, като към тази сума се начисляват по 30 стотинки за всяка минута каране. (Тоест, за час услугата излиза 19,50 лв., а не както е посочил заблудения ни репортер в заглавието - 1,50 лв. Но няма как да го променим сега, тъй като дизайнера вече си е тръгнал, а заглавията се изработват от него - б.р.)

"София е страхотен град и искрено се радваме да стартираме нашите услуги тук. Вярваме, че гражданите са готови да приветстват това споделено решение за микро мобилност в града и да "отключат" новия си градски начин на живот", коментира оперативният мениджър на Lime Томаш Тот. 

"Работим съвместно със Столична община, за да предложим забавно, удобно и интелигентно решение на някои предизвикателства, като например задръстванията и замърсяването на въздуха. Бихме искали да насърчим столичани да паркират автомобилите си и да се придвижват до дадена дестинация по-бързо и екологично с електрическа тротинетка", допълва той. 

"Тротинетките вече са факт, те се движат по улиците на града и доста често се създават конфликти между различните участници в движението. Призовавам всички хора, които са любители на този начин на придвижване, да бъдат внимателни и да няма конфликт между пешеходците, шофьорите и хората, които използват велосипеди или тротинетки”, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя каза още, че трябва да се спира движението на тротинетки по пешеходните зони, за да не се стига до инциденти.

Тротинетките могат да развиват скорост до 20 км/ч в градски условия, а условието на общината е да не вдигат повече от 5 км/ч в паркове и градини.