Труден успех прати Челси на финала на Световното клубно първенство

Лондончани се изпотиха срещу шампиона на Азия, Лукаку вкара

Спорт
11:08 - 10 Февруари 2022
1534
Труден успех прати Челси на финала на Световното клубно първенство

Европейският шампион Челси победи победителя в Шампионската лига на Азия Ал Хилал с 1:0 на "Мохамед Бин Зайед" в Абу Даби във втория полуфинал от Световното клубно първенство.

Лондончани ще се борят за първия си такъв трофей в събота срещу отбора на Палмейрас, който вчера се класира на финала след успех на Ал Ахли. Челси доминираше през първото полувреме, когато Ромелу Лукаку даде преднина на английския тим в 32-рата минута. В началото на втората час Хавертц удари греда, но след това саудитският тим стана много опасен и Кепа Арисабалага трябваше да прави две сериозния спасявания, за да запази крехката преднина на Челси.

Лондончани бяха без своя мениджър Томас Тухел, който в неделя даде положителен резултат на теста за коронавирус. Германецът и неговите асистенти очаквано заложиха на силен стартов състав, в който имаше три промени от последния мач. Лондончани се завърнаха към схемата с трима централни защитници, като Тиаго Силва влезе в тази тройка заедно с Рюдигер и Кристенсен. Апиликуета и Алонсо бяха в ролята на уинг-бекове. Кай Хавертц пък стартира вместо Калъм Хъдсън-Одой. Лукаку и Зиеш очаквано бяха останалите двама, които запълниха нападателното трио.

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед Одион Игало водеше атаката на Ал Хилал. Негов партньор бе познатият от Порто Муса Марега. Матеус Перейра, който пък е бивш футболист на Уест Бромич, стартира зад него.

Англичаните съвсем очаквано имаха предимство през първата част, но не и кой знае какви положения. В 11-ата минута Зиеш имаше добра възможност, но от границата на наказателното поле стреля над вратата. В 18-ата Лукаку остана на сантиметри от това да засече от няколко метра центриране на Аспиликуета. Удар на белгиеца в 26-ата минута бе спасен, но в 32-рата критикуваният доста напоследък бивш нападател на Интер все пак се разписа. Хавертц проби отляво и почти от аутлинията центрира, а Ал Шахрани се намеси много лошо и просто свали топката за белгиеца, който от четири метра нямаше как да пропусне.

В самото начало на второто полувреме Хавертц направи много добър пробив и успя да стреля от изключително малък ъгъл, но топката срещна гредата. В 60-ата минута пък стражът на Ал Хилал спаси хубав удар на Зиеш, след който топката бе насочена към горния ъгъл.

Четири минути след това най-сетне и саудитския тим стигна до чиста възможност, след като Перейра изведе Марега, който излезе очи в очи с Кепа. Стражът на Челси обаче спаси. В 69-ата минута Кепа отново се намеси блестящо, избивайки с една ръка изстрел на Кано. Перейра пропусна третата добра възможност за Ал Хилал, стреляйки встрани от добра позиция.

Челси ще играе срещу Палмейрас на финала в събота, докато Ал Хилал ще срещна шампиона на Африка Ал Ахли в мача за третото място.