Трус на "Позитано" 20: Крум Зарков поиска стола на Нинова

Новини
14:38 - 12 Юни 2022
11685
Трус на "Позитано" 20: Крум Зарков поиска стола на Нинова

Основният опозиционен фактор в БСП и сочен за потенциален нов лидер на партията Крум Зарков обяви сензационно на пленума на социалистите, че предсрочни парламентарни избори са неизбежни след труса в четворната коалиция.

И поиска незабавното свикване на конгреса с цел уставни, структурни и организационни промени за стягане на редиците в Столетницата за национален вот в близкото бъдеще.

Източник на Lupa.bg, член на Националния съвет, обясни, че това означава ясно впускане на депутата в нова битка за председателството на червените.

Малко по-рано Нинова заяви категорично, че курс към предсрочни избори е немислим за ръководството на "Позитано" 20. Тя разкри пред съпартийците си, че е по-вероятно и логично съставянето на програмно правителство с четирите формации от настоящата коалиция.

Но не разкри с чий мандат може да се осъществи то, в случай, че все пак премиерът Кирил Петков хвърли оставка.

От думите й в киносалона на червената централа обаче стана ясно, че тя е склонна да води преговори със Слави-Трифоновите представители, въпреки острия тон, с който комуникират в последните дни. В БСП пък упорито се носи слух, че Корнелия Нинова силно се надява да се наложи ново завъртане на рулетката така, че мандатът за съставяне на кабинет в рамките на този парламент да отиде при нея и тя да оглави изпълнителната власт. Това обаче би се случило единствено в хипотеза, че и "Промяната", и ГЕРБ не се справят със задачата по конституция, връчена им от президента Румен Радев след евентуална оставка на Петков.

В същото време Нинова е твърда - пред левицата тя декларира абсолютна невъзможност да влезе в съюз с ГЕРБ, което автоматично отвежда разговорите за такава управленска рамка към крайно нежелания от почти всички за партньор "Възраждане".