ТРУСЪТ: Над 8500 станаха жертвите в Турция и Сирия

Балкани
11:18 - 08 Февруари 2023
1272
ТРУСЪТ: Над 8500 станаха жертвите в Турция и Сирия

Над 8500 са вече жертвите в Турция и в Сирия в резултат на разрушителните земетресения, които удариха Южна Турция в понеделник, 6 февруари, предаде ДПА, като се позова на официални представители.

Броят на жертвите в Турция е достигнал 6234 души, предаде Анадолската агенция, като се позова на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Над 37 000 са ранените.

В съседна Сирия са загинали 2270 души, сочат данни на министерството на здравеопазването и на спасителната организация Бели каски, която отчита жертвите съответно в контролираните от правителството райони и в районите под контрола на опозицията. 

Силно земетресение с магнитуд 7,7 удари Южна Турция в 4:17 ч. (местно време) в понеделник северозападно от град Газиантеп. Друг трус - със сила 7,5 и епицентър северно от Газиантеп, разтърси района по обяд. Газиантеп е на около 40 км от границата със Сирия, отбелязва ДПА.

Спасители и в двете страни се състезават с времето, за да открият оцелели при минусови температури и недостиг на тежка техника за преместване на останките от разрушените сгради, отбелязва агенцията.