Трусът в БСП: Социалисти в Кюстендил масово напускат партията

Конфликтът е заради смяната на общинския председател, посочен от Корнелия Нинова

У нас
20:30 - 04 Март 2024
4200
Трусът в БСП: Социалисти в Кюстендил масово напускат партията

Трусовете в БСП не стихват. Активисти на партията от Кюстендил масово хвърлиха партийния билет, несъгласни с намесата на ръководството в местната организация.

Над 20 молби за напускане са подали членове на клубове на БСП в Кюстендил, казаха активисти. Това е станало при скорошното посещение и среща на лидера Корнелия Нинова с местния актив на социалистите. Напускането още не е факт, защото не е спазен уставът, коментираха ситуацията в местната организация.

Състоянието на общинската организация на БСП в Кюстендил не е добро - така е след местния вот през октомври м.г., когато партията спечели едва четири съветнически места, а лидерът ѝ Йордан Тодоров, който беше и кандидат за кмет на общината, подаде оставка и молба за напускане.

За временен председател на общинската организация беше избран дългогодишният активист инж. Милчо Христов. В изпълнителното бюро влезли стари кадри. По-младите обаче са недоволни от тази ръководна конфигурация и това ги е провокирало да напуснат партията.

Временният председател Христов съобщи пред БНР, че има само една подадена молба за напускане - на предишния председател Йордан Тодоров. Останалите социалсти, около 24-има на брой, са подали молби, но не са спазили процедурата, коментира Христов. Те са ги  връчили директно на лидера Корнелия Нинова, а не до низовите организации.

Имало съмнение и че молбите са писани от едно лице, а някои от подписите са подправени.

Това е поредна местна партийна организация, която влиза в конфликт с централното ръководство на БСП заради несъгласие и намеса от "Позитано" 20. още по време на местните избори поне дузина социалисти, в това число от ръководството на организацията в Сливен, хвърлиха партийните билети. Последните, с които Изпълнителното бюро поведе война, бяха социалистите от най-голямата организация в страната - БСП-София.

Те бяха санкционирани, макар и не изключени от партията, и се оказаха със свалено политическо доверие заради подкрепа при избора на председател на Столичния общински съвет от ПП-ДБ. Започнаха и действия на партийното ръководство за изгонването им с полиция от партийната централа на БСП-София на ул. "Леге", алармира председателят на столичните социалисти Иван Таков. Неподчинение на ИБ на БСП на последния пленум демонстрираха и от организацията в Благоевград.