Трусът в Иран взе жертви в Турция (СНИМКИ ОТ ТРАГЕДИЯТА)

Много кирпичени къщи бяха разрушени в областта Ван, десетки са ранени след 5,9 по скалата на Рихтер

Балкани
16:30 - 23 Февруари 2020
3409
Трусът в Иран взе жертви в Турция (СНИМКИ ОТ ТРАГЕДИЯТА)

Земетресението с магнитуд 5,9 по скалата Рихтер в Иран от тази сутрин порази близките до иранската граница турски провинции Ван, Хаккяри и Ъгдър. Според източниците най-големи са пораженията в областта Ван, откъдето идват сведения за загинали хора.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че броят на жертвите към момента е 9. Съществуват опасения, че числото може да се увеличи, понеже 9 души са в критично състояние в болниците. Общо 37 души са ранени. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посочи, че няма затрупани хора под развалините.


Десетки къщи са били разрушени в селищата в областта Ван. Разрушените къщи били кирпичени. Срутили са се също обори и заслони, под които имало затрупани животни. Повредени са сградите и на няколко селски училища. Очаква се утрешният ден да бъде обявен за неприсъствен за учениците в областта.


По данни на турското Министерство на външните работи до този момент от страна на Иран не е отправяно искане за оказване на помощ.


Според турските източници няма загинали в земетресението в Иран. Броят на ранените при земетресението в Иран достигна 75, предаде ТАСС, като се позова на властите. По-голямата част от ранените не са пострадали тежко.


Екипи на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации са пристигнали в поразената област, посочи още турският здравен министър. Изпратени са 25 линейки, един хеликоптер за спешна медицинска помощ и медицински персонал.


Войници от местните подразделения са изпратени, за да участват в спасителните работи.

По данни на турската синоптична служба в областта продължават вторичните трусове. От сутринта насам са регистрирани 6 труса с магнитуд между 2,3 и 3,9 по Рихтер.