Трябва ли ѝ на София “гей парад”?

Коментар
22:29 - 18 Юни 2022
6304
Трябва ли ѝ на София “гей парад”?

Адвокат Малена Шейтанова

Отговорът на въпроса “Трябва ли ѝ на София “гей парад”?”, който мнозина си задават в навечерието на ежегодното шарено шествие, открихме в публикация на адв. Малена Шейтанова, която си позволяваме да публикуваме без редакторска намеса:

Тема, по която много хора изговарят много неща, всяка година по същото време. Моите 5 стотинки по няколко въпроса, които въпреки всички приказки, някак все остават без отговор:

???? Сексуалната ориентация най-лесно може да се обясни като валентността в химията — “свойство на атомите на даден химичен елемент да се свързват с точно определен брой други атоми”. Точно както химичната валентност, сексуалната ориентация не е нещо, което избираш, а нещо, което ти е предзададено: с което се раждаш.

ПОВЕДЕНИЕТО, спрямо така зададената ти по рождение ориентация — това е нещото, което избираш. И този избор се влияе от много социални и икономически дадености.

???? Хомосексуалност, -хомо/-бисексуална ориентация съществува като естествена даденост от зората на човечеството и историческите артефакти са го доказали. Това не е мода, възникнала вчера. Съществува също така в животинския свят, долу-горе, в същото процентно съотношение, в каквото и в човешкия социум.

???? Днес хомосексуалните в България са точно толкова, колкото са били като процентно съотношение в населението преди 100, 200 и 1000 години — нито са станали повече, нито по-малко. И това съотношение няма да се промени.

????Сексуалната ориентация при хората диктува не само тяхното поведение в избора на интимен партньор, а диктува цялостния им семеен модел, модел на живот и социален модел. Точно толкова, колкото за един хетеросексуален човек би било адекватно да му кажат — “Ти с кого СИ ЛЯГАШ нас не НИ вълнува, стига да не се показваш извън чаршафите, но ако искаш да сключиш с някого БРАЧЕН СЪЮЗ и този съюз да има за някого стойност извън рамката на леглото у вас си — заповядай в нормалния ориентационен модел — ожени се за човек от собствения си пол. И бъди благодарен! Щото можеше и да е по-зле” — точно толкова е адекватно и обратното, което е даденост У НАС.

????Днес статутът на хомосексуалните в България е точно такъв, какъвто е бил преди 100, 200 или 1000 години (виж предходен параграф). Хомосексуалните хора, хомосексуалните двойки и хомосексуалните семейства, били те със или без свои собствени деца, съществуват и това не е тайна за никого. Не се поощрява — не се преследва (официално).

Юридически то обаче не съществува. Пред държавата и обществото тези хора НЕ съществуват, тези семейства НЕ съществуват, тези деца нямат своите родители — защото държавата не признава правото им да ги имат. А има и едни деца, които нямат право и на акт за раждане.

???? Членовете на една хомосексуална двойка у нас нямат право на никакъв статут — дори приравнен на този, на брачната хетеросексуална двойка. Дори да имаш куче, това куче се регистрира в общината, плащаш данъци, води се твое по документи, има паспорт, където пише твоето име. Когато ти си хомосексуален човек, който е изживял живота си с човека до себе си (човек от същия пол) като едно семейство, твоят статут с този човек не е дори статутът ти спрямо кучето ти.

Ако партньорът ти се разболее, пострада или умре — ти нямаш право на посещение, нямаш право на информация, нямаш право на достъп, нямаш право да взимаш решения за него, включително да изпълниш последната му воля: нямаш право да го погребеш. Нито да го наследиш. Нито той теб съответно.

???? Извън всичко казано, наред с всички патологии в обществото, съществува и нещо, наречено хомофобия: ДА, СЪЩЕСТВУВА. Не е умнокрасива измишльотина, не е снежинкаджийска приумица на хора, искащи постоянно да се изкарат жертва на някого и нещо: хомофобията е обществен патоген, особено опасен, когато се проявява в групата. Дълбока неприязън и необяснима омраза  към всички хора, включително (и най-вече) непознатите, базирана на факта, че те са с ориентация, различна (нерядко, обаче, и ТОЧНО СЪЩАТА) като собствената. И хомофобията наранява и убива — нееднократно.

У нас преди повече от десетилетие едно момче загина от това — пребито до смърт в парка. Студент по медицина. Приличал на гей. Извършителите си излязоха с присъди от под 10 години.

???? Нападнатите, битите и тормозените физически и психически по хомофобски подбуди у нас са десетки. Хомофобията е опасен криминогенен квалифициращ признак, не по-различен от всеки друг — расизъм, користност, хулиганство, склонност към домашно насилие. Въпреки това и към настоящия момент не съществува квалифициран състав на наказание за престъпление, извършено по хомофобски подбуди — каквито съществуват за всички останали престъпления с посочените квалифициращи признаци.

ТОВА е причината в София, и не само в София, да има сериозен проблем с хомофобията, а също и с дискриминацията на една немалка група граждани и данъкоплатци на държавата, които имат задължения, абсолютно еднакви с тези на всички останали. Но те нямат същите права.

Иначе казано, хора, които имат само задължения като членове на това общество и граждани на тази държава — но не и права.

КАКВО ПОСТИГНА ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ СОФИЯ ПРАЙД?

“Кръгло нищо” е простият, кратък отговор.

НИЩО в България по темата не се е променило от последните 50 години насам. Нито един от посочените проблеми не само, че не е решен, но и не са предприети каквито и да било стъпки в насока решаването им. Доколкото, ако и когато такива предстои да бъдат предприети,

те ще влязат под натиск и отвън — както се случва всичко в нашата държавица — не и с воля, организация и проумяване на прости истини като 2+2.

ИМА ЛИ НУЖДА СОФИЯ ОТ “ГЕЙ ПАРАД” е въпрос, на който не съм аз човекът, който ще даде отговор. Но точно същият въпрос, по същия начин формулиран, със същата конотация, може да се зададе, замествайки “Гей Парад” с “Парламент”.

И все пак, в София има и двете. Съществуват.

И са точно такива, каквито ние, всички ВИЕ ги направите и извлечете от тях.

Със или без “гей парад”, гейовете в България няма да станат нито повече, нито по-малко. Децата в България няма да станат нито повече, нито по-малко. Но на едни някакви хора може да им се признае статута на хора. Или да продължи да не се признава — от което всички вие ще цъфнете и ще вържете…

От Фейсбук