Тумор - рекордьор пребориха бургарски хирурзи

Здраве
19:53 - 19 Септември 2019
9216
Тумор - рекордьор пребориха бургарски хирурзи

Лекарите от Комплексния онкологичен център в Бургас (КОЦ) тихомълком и без фанфари са извършили уникална операция и отстранили тумор на яйчниците с мащабен размер от над 30 см в диаметър, разказа "Флагман".

Кошмарът за 64-годишната пациентка е започнал през пролетта на т.г., когато имала проблем с изхождането. Лекарствата, които приела, временно облекчили състоянието й, след това отново се е влошила, дори и коремът започнал рязко да се надува. Бургазлийката решила да търси помощ от специалист, потърсила личния си лекар, който обаче обяснил, че това е колит. Той е изписал сироп и пробиотик, с обещанието, че това ще помогне.

„Вместо да се оправи, състоянието ми се влошаваше. Коремът ми стана като на жена, бременна в деветия месец. Започнаха и болките. Дъщеря ми много се притесни и ме убеждаваше да ходя на ехограф, за да видят какво се случва. Като ме видяха на видеозона, всички останаха шокирани и ме посъветваха веднага да посетя гинеколог. Без да губя време, записах час при д-р Нина Добрева, повторих прегледа с направление, за да ми назначат изследвания и скенер. Д-р Добрева обясни, че се налага операция и ме насочи към д-р Павел Добрев от КОЦ-Бургас. На 29 август бе извършена интервенцията, четири дни бях в реанимация, в добро състояние. Операцията почти не я усетих. Там ми даваха добавка, която е за пациенти след интервенция за бързо възстановяване. След това ме преместиха в отделението, бях непрекъснато на системи и инжекции за разреждане на кръвта. Постепенно започнах да се възстановявам, докато не стигнах до това състояние – миналата седмица ме изписаха, а тази вече ми махнаха и конците. Чувствам се страхотно и благодаря на целия екип от специалисти, който ме спаси“, разказа пациентката.

Туморът на пациентката достигнал неописуеми размери

Тя признава, че идвайки към болницата, била с нагласата да умира, че това е нейният край. Благодарна е и на дъщеря си, която през цялото време я окуражавала. „Това нещо ме изяждаше отвътре. Знаех, че няма да успея да го преборя. Слабеех много, а корема ми все повече се надуваше“, спомня си тя. Начаникът на отделението по онкогинекология в КОЦ-Бургас д-р Павел Добрев, който ръководи екипа, извършил операцията, разказа, че пациентката е била срината психически.

„Много е трудно да убедиш такъв пациент, че трябва да се бори, трябва да се справи. Ние по никакъв начин не трябва да покажем на пациента, че шансовете му са много оскъдни. Малко е стряскащо да видиш такива размери на самия тумор и въпреки това да си кажеш – абе трябва да се пробваш, защото на този човек трябва да му помогнем. Тя буквално беше се отказала. Стоеше в трета стая на третото легло и каза - не, аз ще умра, няма да я изкарам тази операция, няма да я преживея. Всички колеги я убеждавахме, да й даваме надежда. Когато тя постъпи при нас, видяхме две много големи формации – първо предоперативно я пратихме на скенер, което е задължително в образната диагностика. Скенерът ни показа две формации в малкия таз – с размери, които в сбор бяха над 30 см. Ужасно голямо. Направихме консултации и с онкохирург – д-р Павел Хрусанов, който ни каза, че трябва да се направи смесен екип – гинеколози, хирурзи и анестезиолози. Това беше най-правилното решение. Видяхме, че тази формация притиска дебело черво заедно с тънкочревни бримки и беше ангажирало част от тънките черва, ако бяхме се забавили може би със седмица, щеше да се получи непроходимост на червата и оттам летален изход за пациента. Бързата намеса помогна да й спасим живота“, обясни д-р Добрев.

Коремът на пациентката преди операцията бил като на жена, бременна в деветия месец Онкогинеколгът разказа още, че пациентката е била много рискова – с много нисък хемоглобин - само 80. „Направихме рентген и на бели дробове и други образни изследвания, формацията достигаше до ребрена дъга и затрудняваше дишането на пациента. Когато постъпи в болница, се наложи кръвопреливане заради ниския хемоглобин, стабилизираха се показателите на пациента."