Тунис вкара в затвора местен журналист заради репортаж

Случаят предизвика възмущението на защитниците на правата на медиите

Свят
12:32 - 18 Май 2023
1447
Тунис вкара в затвора местен журналист заради репортаж

Тунизийски апелативен съд осъди журналист на пет години затвор по обвинения, че направил публично достояние подробности за антитерористична операция и отказал да разкрие източниците си, предаде Асошиейтед прес, като се позова на адвоката на осъдения.

Случаят предизвика възмущението на защитниците на правата на медиите. Повече от 30 правозащитни групи публикуваха изявление, в което разкритикуваха присъдата и изразиха загриженост за засилването на репресиите срещу инакомислието.

Адвокатът на Халифа Гюесми заяви, че ще обжалва пред най-висшия съд в Тунис.

Това изглежда е най-тежката присъда срещу журналист в северноафриканската държава от революцията през 2011 г., която свали от власт управлявалия дълги години авторитарен президент Зин ал Абидин бен Али и въведе нова демократична система с по-голяма свобода на медиите, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Съд на по-ниска инстанция бе осъдил Гюесми на една година затвор. В понеделник съдиите от Апелативния съд в Тунис, занимаващи се с борбата срещу тероризма, не само са потвърдили присъдата, но и са увеличили срока на наказанието на пет години, заяви вчера журналистът в своя публикация във "Фейсбук".

Според адвоката на Гюесми клиентът му е бил признат за виновен в умишлено разкриване на поверителна информация за сигурността в своя статия за арести, свързани с борбата срещу тероризма, както и за отказ да разкрие източниците си. Той нарече решението на апелативния съд "несправедливо".

Националният съюз на журналистите в Тунис заяви, че присъдата "застрашава свободата на журналистите и вреди на имиджа на страната. Тя е политическо послание, което свидетелства за увеличаването на наказанията срещу медиите и журналистите с цел да бъдат сплашени чрез съдебния апарат."

Председателят на журналистическия съюз Ясин Джеласи нарече присъдата "позор за тунизийската държава". "20 журналисти са подложени в момента на съдебно преследване в страната във връзка с работата си", каза той.

Съюзът призова днес да бъде проведен седящ протест в защита на свободата на медиите и ценностите на продемократичното въстание.