Турците може да нахлуят в Сирия всеки момент

Гаранциите за сигурност, обещани от Русия и САЩ след последната офанзива през 2019 г., "не са изпълнени", а кюрдските бойци не са се изтеглили на 30 км от границата

Свят
16:33 - 14 Януари 2023
3182
Турците може да нахлуят в Сирия всеки момент

"Сухопътна военна операция в Сирия е възможна по всяко време", заяви днес Ибрахим Калън, близък съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

"Продължаваме да подкрепяме политическия процес", започнал в края на декември на срещата между турския и сирийския министър на отбраната в Москва, увери той.


"Но сухопътна операция е възможна по всяко време, в зависимост от нивото на получените заплахи", заяви Калън пред журналисти от няколко чуждестранни медии, включително АФП.

Калън каза още, че среща на външните министри на Турция и Сирия може да се състои през втората половина на февруари.

"Искаме сигурност по границите си", каза той, визирайки присъствието на кюрдски сили на сирийска територия.

"Никога не се целим в интересите на сирийската държава или на сирийските цивилни граждани", подчерта президентският говорител.

Но гаранциите за сигурност, обещани от Русия и САЩ след последната турска офанзива в Сирия през 2019 г., "не са изпълнени", а кюрдските бойци не са се изтеглили на 30 км от границата, както беше обещано, каза той.

От своя страна сирийският президент Башар Асад предупреди в четвъртък, че всяко сближаване с турския му колега трябва да има за предварително условие "прекратяването на турската окупация" в Северна Сирия.

От 2016 г. насам Турция е предприела три офанзиви на сирийска територия срещу кюрдските сили в северната част на страната, които й позволиха да контролира гранична ивица в Сирия.

От 2011 г. насам Анкара се е утвърдила като основен поддръжник на бунтовниците, които се борят срещу режима в Дамаск, отбелязва агенцията.

Калън заяви също, че следващите президентски избори в Турция ще се проведат през май, а не през юни, както беше планирано първоначално, като уточни, че датата все още не е определена.