Турция арестува предполагаем финансов агент на Мосад

Свят
14:22 - 03 Септември 2024
660
Турция арестува предполагаем финансов агент на Мосад

Турция арестува гражданин на Косово, обвинен в управление на финансовата мрежа на израелската разузнавателна агенция Мосад в страната, съобщи във вторник турската разузнавателна организация, цитирана от "Ройтерс".

Лиридон Реджепи беше задържан в Истанбул на 30 август, заподозрян в прехвърляне на средства на служители на Мосад, действащи в Турция, съобщиха от турската разузнавателна агенция MIT.

Турция, която осъди Израел за войната му срещу бойците на "Хамас" в ивицата Газа, тази година задържа повече от 20 души, заподозрени във връзки с Мосад.

Реджепи е бил под наблюдение от влизането му в Турция на 25 август, се казва в изявлението на MIT. Твърди се, че е улеснявал финансови трансфери от източноевропейски страни, предимно Косово, към агенти на Мосад в Турция.

В изявлението се казва, че средствата, прехвърлени от Реджепи, са използвани за събиране на разузнавателна информация в Сирия, провеждане на психологически операции срещу палестинци и координиране на операции, свързани с дронове.

Реджепи е използвал услуги за парични преводи, за да прехвърли средства в Турция. След като парите са били внесяни в страната, те са били разпределяни на оперативни служители на терен. Част от тези средства са били насочени към активи в Сирия, като за транзакциите често е използвана криптовалута, според източниците.