Турция блокира достъпа до платформата Discord

Новини
10:00 - 09 Октомври 2024
5871
Турция блокира достъпа до платформата Discord

Турция блокира достъпа до платформата за съобщения Discord след съдебно решение, съобщи в сряда информационният регулатор на страната, цитиран от "Ройтерс".

Турският орган за информационни технологии и комуникации (BTK) публикува решението за забрана на достъпа на своя уебсайт.

Турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч каза, че съдът в столицата Анкара е решил да премахне достъпа от Турция до базираната в Сан Франциско Discord поради достатъчно подозрения, че на платформата се разпространяват престъпления като "сексуално малтретиране на деца и непристойност".

"Решени сме да защитим нашите младежи и деца от вредните публикации в социалните медии и интернет, които представляват престъпления. Никога няма да позволим опити да се разклатят основите на нашата социална структура", каза още Тунч в публикация на X.

Решението за забрана на достъп идва след обществено възмущение, предизвикано от убийството на две жени, извършено от 19-годишен мъж по-рано този месец.

След инцидента съдържанието в социалните медии показа, че някои потребители на Discord възхваляват убийството, което доведе до обществено възмущение срещу определени общности в платформата.

Във вторник руският комуникационен регулатор блокира Discord за нарушаване на руското законодателство, след като преди това глоби компанията за това, че не успя да премахне забранено съдържание, съобщи агенция ТАСС.