Турция дири журналиста Шюкрю Бенли, той се крие в Пловдив

Крими
11:38 - 21 Октомври 2021
2146
Турция дири журналиста Шюкрю Бенли, той се крие в Пловдив

Избягалият от Турция, за да не излежи ефективна присъда в затвора, и укриващ се в България журналист Шюкрю Бенли, отново е обявен за издирване. Това гласи решение на съда в Одрин.

Бенли дори си уреди адресна регистрация в кърджалийско село, но се установи в Пловдив. Той твърдеше, че бил отвлечен и пребит в България, като обвинява за патилата си кмета на Одрин Реджеп Гюркан, пише rodopi24.blogspot.com.

Скаталият се в България беглец създаде от разстояние сериозни проблеми на одринския кмет, който е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 75 хиляди турски лири по дело, образувано по жалба на адвокат на Бенли. Спрямо Реджеп Гюркан е повдигнато обвинение за „подстрекателство за лишаване от свобода на човек”.

Ако твърденията на Бенли издържат в съда, кметът може да бъде осъден на „лишаване от свобода“ от 2 до 5 години.

„И аз подадох жалба срещу лицето, което ме клевети. Лицето, което ме клевети, избяга в България по друго престъпление. Ако беше невинен, не би напуснал страната. Вярвам, че справедливостта ще възтържествува”, твърди кметът.

61-годишния Бенли, който преди години е осъждан и за сексуален тормоз над студентка, е лежал в затвора 4 месеца и 21 дни. Излизайки на свобода, той извършил нови престъпления - разпространяване на лични данни, и ден преди отново да го вкарат на „топло“, е избягал в България.

Селски кмет от Кърджалийско го уредил с адресна регистрация и сега Бенли е със статут на временно пребиваващ в България.

Шюкрю Бенли в момента е издирван от турските власти, за да изтърпи присъди по други дела. Бившият търговец, който е родом от Малатия, но имал галантерия в Одрин, е напуснал Турция на 19 август 2017 година с автомобил "Фолксваген Пасат", черен на цвят. Влязъл в България през ГКПП "Капитан Андреево".

На 10 август 2017 година той бил уведомен, че има влязла в сила присъда и следва на 20 август да се яви в затвора в Одрин. В следващите дни той си урежда 45-дневна българска виза и на 19 август напуска Турция с автомобил "Фолксваген Пасат". На 20 август е обявен за издирване.

Оттогава Шюкрю Бенли живее в България. Подвизава се в Пловдив, Свиленград, Кърджали и София. Без да влиза в Турция, той успя да получи и Д виза от българското консулство в Бурса, за да си удължи престоя у нас, а заради скандала консулът беше отзован.

Шюкрю Бенли попадна в българските медии с твърдението си, че бил насила отведен в къща в свиленградското село Чернодъб, където са го изтезавали. Месеци по-късно пък публикува във Фейсбук снимка с бинтована ръка, като твърдеше, че отново бил нападнат.

Въпреки, че адресно бил вписан в Кърджалийско, Бенли в последните три години живее в Пловдив. В България се опитваше да продаде на телевизии видео кадри, които доказвали, че кметът на Одрин е враг на Реджеп Тайип Ердоган.

Видеото се появи в някои медии в Турция малко преди местните избори, но въпреки това Гюркан отново бе избран за кмет.