Турция: Думите на Ердоган за Австралия и Нова Зеландия са изопачени 

Винаги сме проявявали гостоприемство към военнослужещите от корпуса, заявиха от президентството

Новини
12:00 - 21 Март 2019
2052
Турция: Думите на Ердоган за Австралия и Нова Зеландия са изопачени 

Думите на президента Ердоган за австралийско-новозеландския корпус са силно изопачени. Такова изявление направи прессекретарят на Турция Фахреттин Алтун. Австралия и Нова Зеландия изразиха остра реакция срещу изказването на турския президент в Чанаккале в понеделник по случай годишнината от победата на османските сили срещу военноморската офанзива на Антатата в Дарданелите.

По повод атентата и манифеста на терориста от Крайстчърч Ердоган заяви, че наследниците на тогавашните врагове на страната му също се опитат да превърнат Истанбул в Константинопол, ще бъдат пратени в ковчези обратно, също както дядовците си. За Австралия тези думи прозвучаха като тежка обида.

В послание на английски език в Туитър обаче, Алтун подчерта че изявленията на турския президент са били във връзка с терористичното нападение в град Крисчърч в Нова Зеландия, по време на което бяха убити 50 мюсюлмани и манифеста на терориста извършил нападението.

Прессекретарят посочи, че турците винаги са проявявали близко гостоприемство към потомците на военнослужещите от австралийско-новозеландския корпус и че манифестът на терориста е взел на прицел не само президента Ердоган, но и целия турски народ и турската държава.

Напрежението между Австралия и Нова Зеландия от една страна и Турция - от друга се нажежи до краен предел след реакцията на Реджеп Ердоган. Австралийският премиер Скот Морисън нарече критиките на Ердоган "подли" и дори заплаши с преустановяване на дипломатическите отношения.

Министър-председателят на Австралия заяви, че думите на Ердоган петнят паметта на войниците на страната са в нарушение на обещанието, изсечено на камък на Галиполи, на Ататюрк към майките на загиналите.