Турция гневна на Байдън за признаване на арменския геноцид

Историята и правото са на наша страна, пишат медиите в Анкара

Топ
09:58 - 26 Април 2021
2508
Турция гневна на Байдън за признаване на арменския геноцид

"САЩ използваха последния си коз", пише в заглавие турският в. "Акшам" по повод изявлението на американския президент Джо Байдън, в което той окачестви като "геноцид" събитията в Османската империя в края на Първата световна война. Специалистите са на мнение, че с квалификацията "геноцид" Байдън е използвал последния си коз след изключването на Турция от програмата за изтребителите Ф-35 и налагането на санкции заради руските системи С-400, пише вестникът.

"Да не гледаме на това развитие като на някакво голямо бедствие. САЩ използваха последния си коз", коментира проф. Джемал Зехир от университета Йълдъз, предаде БТА. 

Анализаторът Халюк Селви смята решението на Байдън за предупреждение, но според него "Турция няма да се огъне". По думите му САЩ не могат да си позволят да жертват напълно Турция предвид на политиките в Близкия изток и Кавказ.

"Ако това беше станало преди 20 години, щях да кажа, че ще се случат много лоши неща, но всъщност виждаме, че отношенията ни са ударили дъното. Тоест няма вече накъде повече да падат. След месец-два няма да говорим за това напрежение", споделя мнението си и доц. Бурак Кюнтай от университета Бахчешехир.

"САЩ винаги са били на страната на враговете ни", гласи заглавието по темата на в. "Йени шафак". Според вестника признаването от Байдън на събитията от 1915 г. за геноцид е било "последната брънка във враждебната политика, която САЩ следват по отношение на Турция". Вестникът твърди, че през последните 60-70 години САЩ винаги са били в сътрудничество с неприятелите на Турция. В този контекст "Йени шафак" твърди, че САЩ са били замесени във всички преврати в страната. Както посочва вестникът, Вашингтон противопоставя Турция на СССР по време на Карибската криза от 1962 г., без да се допита до нея, и изпраща на 5 юни 1964 г. "пълно със заплахи" писмо, в което американският президент Линдън Джонсън предупреждава срещу турска намеса в Кипър.

Споменат е и "случаят с чувалите", при който през 2003 г. след американското нахлуване в Ирак, бяха заловени група турски военни, действащи в страната, отведени с чували на главите и разпитани от американската армия. Към тези събития вестникът допълва и ембаргото, налагано през годините от САЩ на Турция, а последно и изключването й от програмата за Ф-35.

"Историята и правото са на наша страна", пише в заглавие "Хюриет", според който "думите на Байдън са изцяло политически и клеветата за "геноцид" няма никаква стойност за Турция". Вестникът информира за протест срещу Байдън пред посолството на Турция във Вашингтон. Докато турците скандирали лозунги и пеели песни и маршове, на отсрещния тротоар за демонстрация се събрали поддръжници на арменците, пише изданието.

Според "Тюркгюн" Байдън е тласнал и без друго обтегнатите отношения с Турция към "път, от който няма връщане назад". "Скъсване с един съюзник клеветник", озаглавява материала си по темата вестникът.

"Глупостите на САЩ и Байдън за геноцид са с нищожна стойност", пише в заглавие днес и в. "Дирилиш постасъ", като цитира мнения на експерти и историци, според които "клеветата" на САЩ за извършен от Турция геноцид няма нито правна, нито историческа стойност. "САЩ обаче ще получат отговор за политическото си поведение", предупреждава изданието.