Турция готова за изборната битка на Босфора

Екрем Имамоглу направи два митинга, Бинали Йълдъръм говори в социалните мрежи в последния ден от кампанията

Новини
19:47 - 22 Юни 2019
2441
Турция готова за изборната битка на Босфора

Ден преди изборите за кмет на Истанбул на 23 юни, опозиционният кандидат Екрем Имамоглу проведе два митинга, съобщи  ДПА. Кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм пък участва днес в закуска с бизнесмени в Истанбул. Той не участва в демонстрации, но в социалните мрежи качи видео, в което говори за големите правителствени инфраструктурни проекти и обеща нови инвестиции.

Предизборната кампания приключи днес в 18 часа. Цяла Турция пък си задава въпроса ще бъдат ли признати повторните избори.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган през последната седмица бе активен в кампанията в полза на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм.

Ердоган отправи куп обвинения към кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия, наричайки го „неморален лъжец“, съюзник на терористи, сравни го с тиранин и заключи, че той няма как да ръководи Истанбул, отбелязва ДПА.

Четиридесет и деветгодишният Имамоглу спечели кметските избори на 31 март с преднина от близо 14 000 гласа пред съперника си Бинали Йълдъръм (63-годишен), но Висшата избирателна комисия анулира резултата на 6 май, заради твърдения на управляващата партия за нередности, и нареди повторение на 23 юни. Решението предизвика международни критики, припомня агенцията.

Имамоглу обеща да поправи "беззаконието", без да споменава конкретно Висшата избирателна комисия. "Ние ще работим ден и нощ. Истанбул има големи проблеми. Ние ще донесем справедливост", заяви Имамоглу на митинг в квартал Юскюдар.

Опозиционният кандидат призова привържениците си да защитят утре избирателните урни. Висшата избирателна комисия се позова на нередовно назначаване на членове на избирателни комисии като причина за решението да отмени резултата от 31 март.

Народнорепубликанската партия обяви, че ще има 200 000 представители във всички избирателни секции и собствени наблюдатели. Наблюдатели от Съвета на Европа също ще присъстват в избирателните секции.

В последната седмица някои социологически анкети показаха преднина за Имамоглу от 5 до 8 процента пред кандидата на управляващата партия.