Турция изгражда полеви болници за палестинците в Газа

Свят
13:39 - 01 Ноември 2023
1692
Турция изгражда полеви болници за палестинците в Газа

Турция ще изгради 20 полеви болници за палестинците в Газа в район край граничния пункт Рафах и на летище "Ел Ариш" в Египет, съобщи министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа, цитиран от държавната телевизия ТРТ Хабер и БТА. 

В изявление след заседание на правителството министърът критикува ударите по изградена от Турция онкологична болница в Газа.

"Подобни действия не отговарят нито на човечността, нито на съвестта. Взимането на прицел на здравни работници, пациенти с онкологични заболявания, оставянето им да умрат или насочването на бомби срещу тях всъщност е военно престъпление. Децата не могат да бъдат умиращата страна в нито една битка", заяви той.

Коджа каза, че в Газа е подготвена плаваща болница, а близо 40 линейки, планирани от Турция, са готови за работа.

С осем самолета изпратихме кувьози, обдишватели и голям брой генератори, малки и големи. Нашият здравен екип от 20 души, още е там, посочи той.

Министърът добави, че Турция е извършила нужните подготовки за създаването на 20 полеви болници в района на граничния пункт Рафах и на египетското летище "Ел Ариш".

По думите му турските власти са в тесен диалог с египетското и палестинското министерство на здравеопазването и очакват да бъде гарантирана сигурността и да бъдат издадени нужните разрешения.