Турция излезе от национална карантина

Част от COVID мерките обаче остават в сила

Новини
14:36 - 17 Май 2021
1950
Турция излезе от национална карантина

Турция излезе от националната карантина, която започна на 29 април и премина към период на нормализация и постепенно разхлабване на ограниченията, който ще продължи до 1 юни, съобщи „Хюриет Дейли Нюз“.

Локдаунът бе наложен заради високия ръст на случаите с COVID-19 през април. Броят на новозаразените постоянно намалява от влизането в сила на забраната. За първи път те спадат до около 20 000 в началото на май и продължават да намаляват до малко над 10 000 случая на 16 май.

Остават част от мерките, като носенето на маски и спазването на социална дистанция.

Търговските центрове ще могат да работят от 10 ч. до 20 ч. през делничните дни, но ще бъдат затворени през уикендите.

Вечерният час ще е в сила от 21 ч. до 5 ч., а през уикендите се забранява на населението да излиза от домовете си.

Кафенетата и ресторантите ще предоставят услуги за доставка на напитки и храна, като през делничните дни това ще е възможно от 7 ч. до 20 ч., а през уикендите от 7 ч. до полунощ. Междуградските пътувания ще бъдат разрешени извън дните и часовете на полицейския час.

Експертите предполагат, че пандемията ще стане по-управляема през лятото, ако проверките останат строги и нормализирането се развива контролирано, както и ако ваксинационната кампания набере скорост.

Турция е поставила повече от 26 млн. дози ваксина срещу COVID-19, откакто стартира програмата си за ваксинация на 14 януари. Близо 15 млн. души са получили първата доза от ваксината, а на повече от 11 млн. души са били поставени и двете дози.