Турция изнася COVID-19 тестове за над 50 държави

Близо 800 компании произвеждат хирургически маски в страната

Свят
11:54 - 13 Май 2020
3021
Турция изнася COVID-19 тестове за над 50 държави

Турция изнася тестове за коронавирус в над 50 държави по света и няма проблеми с производствените капацитети, съобщава Анадолската агенция.

Турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк заяви, че страната има необходимата инфраструктура, за да произвежда апаратура за микробиологично тестване.

Той посочи, че тестовете, използвани от турското здравно министерство, са разработени от местна компания. Освен това 13 фирми са в контакт с ведомството за производството на тестове за износ в чужбина.

Варанк изтъкна и необходимостта от определяне на критерии за защитните маски за многократна употреба, така че да се гарантира тяхната безопасност. Той обясни, че са били формулирани конкретни стандарти за устойчивостта на маските на бактериална филтрация, равнищата на пропускливост на въздух и нивата на почистване от микробно замърсяване. Министърът посъветва гражданите да внимават дали закупуваните от тях маски покриват критериите. Той настоя производителите а поставят маркер върху продуктите си, че отговарят на изискванията.

По данни на агенцията близо 800 компании произвеждат хирургически маски в Турция. Общият им капацитет в момента е 40 милиона маски на ден.