Турция извади списък с евреите до Байдън

Новини
11:12 - 04 Февруари 2021
4147
Турция извади списък с евреите до Байдън

Турската държавна информационна „Анадолска агенция“ публикува в „Туитър“ списък на евреите в администрацията на новия американски президент Джо Байдън и ги отбеляза с израелско знамe, в „антисемитски пост, основан на поредица от статии и речи на коментатори в Турция срещу американски евреи“,пише The Jerusalem Post.

В своя „туит“ за „големия брой евреи в екипа на Байдън“, турският официоз твърди, че темата е получила „широко разпространение в израелската преса“. Всъщност историята на евреите в новата администрация на САЩ се основава на статия от 20 януари в Еврейската телеграфна агенция (JTA).

Съобщението има за цел да подчертае еврейските членове на администрацията и включва израелски и американски знамена, както и коментар, в който се казва на читателите, че толкова много евреи в новата администрация изглеждат „подозрителни“. Турските медии никога не отделят будисти, католици, мюсюлмани или други етноконфесионални групи и не добавят знамена на чужда държава към докладите за тях, отбелязва The Jerusalem Post.

В поста на „Анадолската агенция“ са посочени държавният секретар Антъни Блинкен, министърът на финансите Джанет Йелън, кандидатът за поста генерален прокурор Мерик Гарланд, секретарят по вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, директорът на ЦРУ Аврил Хейнс, началникът на кабинета на Белия дом Роналд Клайн и други кл ключови длъжностни лица, като държавния заместник-секретар Уенди Шерман и заместник-директора на ЦРУ Дейвид Коен.

„Външният министър Антъни Блинкен и министърът на финансите Джанет Йелен са главните лица с еврейски произход, които Байдън предпочита и са добре известни на обществеността“, пише в Туитър Anadolu.
Макар че проправителствените медии в Турция могат да кажат, че просто съобщават за броя" евреи в администрацията на САЩ, те не са имали подобни съобщения относно „еврейския състав“ в администрацията на Тръмп, пише The Jerusalem Post.

На 9 януари проправителственият крайнодесен турски вестник Yeni Şafak публикува статия, в която се твърди, че „евреите контролират Америка и администрацията на Байдън“.

„Америка е морското свинче за еврейското могъщество, чрез което евреите създадоха и узакониха своята хегемония по целия свят. Евреите използват Америка като морско свинче от почти век: няма такива хора, като американски народ, няма такава държава като американската държава“, се аргументира в статията.