Турция може да разположи С-400 в Либия

Москва и Анкара подкрепят противоположните страни в либийския конфликт

Свят
12:58 - 08 Юли 2020
251
Турция може да разположи С-400 в Либия

Турция може да разположи руски системи за противоракетна отбрана С-400 в Либия в опит да избегне американските санкции, коентира експертът по руско-турски отношения Базел Хадж Джасем, цитиран от "Ахвал" и "Дейли Сабах".

Вашингтон заплаши Анкара със санкции и спря Турция от програмата за изграждане и експлоатация на най-новите самолети F-35 миналата година, след като Турция купи С-400.

САЩ и поискаха от Турция да продаде С-400 на трета страна, да ги разположи в друга държава или да се ангажира писмено да не активира системата.

"Един от най-полезните сценарии, които може да бъдат приети от трите основни страни, е разполагането на системата С-400 в Либия в съответствие със споразуменията за сигурност и военни действия между Анкара и Триполи и след съгласуване с Москва и Вашингтон", обяснява Джасем.

Турция и Русия подкрепят противоположните страни в либийския конфликт между международно признатото правителство на националното споразумение (GNA) и Либийска национална армия (LNA) на Халифа хафтар.

"Тъй като залогът е много по-голям от просто една ракетна система, Анкара иска да поддържа баланс между Москва и Вашингтон, като предпочита да не рискува отношенията си нито една от двете страни за сметка на другата", допълва Джасем.