Турция може да се откаже от Истанбулската конвенция

Актуални новини
11:25 - 06 Август 2020
1363
Турция може да се откаже от Истанбулската конвенция

Парадоксално или не - Истанбулската конвенция е поставена под сериозна въпросителна от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), след като стана ясно, че след седмица ще се реши дали Турция има нужда от международното споразумение за защита правата на жените и децата. Подобна информация се появи на страниците на Reuters.

През 2011 г. в най-големия турски град бе подписана въпросната конвенция, която предизвика редица спорове по отношение на класическия модел на семейството, но по-важното е, че има за цел да ограничи домашното насилие, което се превръща в бич за цели нации, каквото е турското.

През 2001 година случаите на убити жени от съпрузите си в Турция са около 250 за година, докато днес данните сочат, че над 470 жени падат жертва на домашно насилие.

И макар да изглежда, че Истанбулската конвенция е по-нужна отвсякога на турското общество, партията на Реджеп Ердоган обмисля да се откаже от нея.

Въпросите, които повдига тази тема, са засегнали и семейството на самия турски президент. Две от децата му са в двата противоположни лагера на противниците и привържениците на конвенцията, което до голяма степен символизира и националното разединение по този въпрос.

В рамките на идната седмица се очаква да има ожесточен парламентарен дебат, след който ще се изясни посоката на развитие на Турция - ще бъде ли прилагана конвенцията с цялата сила на закона или ще остане в историята, като един от провалените опити за полово равенство.