Турция може да спре сондажите в Средиземно море

Ердоган е поискал замразяване на операциите като конструктивен подход за провеждане на преговори

Свят
14:29 - 28 Юли 2020
1312
Турция може да спре сондажите в Средиземно море

Турция може да прекъсне сондажите в Източното Средиземноморие и да потърси преговори с Гърция. Това съобщи говорителят на президентството на Турция Ибрахим Калън, цитиран от "Ройтерс".

В интервю за СиЕнЕн тюрк Калън каза, че президентът Реджеп Ердоган е поискал замразяване на операциите като конструктивен подход за провеждане на преговори.

Преди дни гръцкият вестник "Катимерини" писа, че ситуацията в Егейско море и Източното Средиземноморие изглежда се поуспокоява, след като турски бойни кораби се върнаха по базите си.

Издадените от Турция навигационни разпореждания и информация (NAVTEX) за проучване на петрол и газ южно и източно от остров Кастелоризо, зона, която Гърция разглежда като част от континенталния й шелф, все още са в сила. Разпорежданията от миналата седмица покачиха напрежението между Турция и Гърция.

Калън също призова Гърция да разреши двустранните проблеми чрез двустранен подход, а не с въвличане на други държави в проблема.

"Невъзможно е Гърция да постигне резултати с използването на членството си в ЕС като инструмент за натиск", каза говорителят.