Турция не е доволна от триумфа на Башар Асад

Примирието в Идлиб, което Дамаск обяви в началото на август, продължи само няколко дни

Свят
14:46 - 13 Август 2019
12891
Турция не е доволна от триумфа на Башар Асад

Министерството на националната отбрана на Турция предупреди руските си колеги за „аморалните и безпощадни" действия на сили под контрола на сирийския президент Башар Асад.

Изявлението бе направено на фона на първите сериозни победи на сирийската армия за последните четири месеца по време на военната операция край зоната на деескалация в Идлиб, отбелязват от редакцията на руския вестник „Коммерсантъ“.

„Само от юни, в резултат на обстрели и атентати от страна на поддръжниците на Асад, подкрепени от руските ВВС, около 400 невинни хора са загинали в зоната на деескалация“, заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар в интервю за телевизия TRT Haber, цитирана от изданието. Министърът на отбраната определи нападенията на сирийската армия върху Идлиб, където според него умерената опозиция се опитва да „защитава своята територия", като „неморална и безпощадна". Акар подчерта: Анкара „продължава да работи за прекратяване на примирието в Идлиб“ и е готова за „решителни стъпки“ в отговор на сирийската армия, обстрелваща турските наблюдателни постове в тази област. Именно за това Анкара е предупредила Русия.
През септември миналата година в Сочи Хулуси Акар заедно с руския си колега Сергей Шойгу подписаха меморандум за стабилизиране на ситуацията в Идлиб. Споразумението имаше за цел да предотврати военна операция в тази последна зона за деескалация, която тогава бе извън контрола на Дамаск, но при определени условия. Сред тях са изтеглянето на „радикални терористични групировки" и тежко оборудване на 15-20 км дълбоко в зоната на деескалация на Идлиб, съвместно патрулиране по границите на зоната от руски и турски военни, откриване на свободен трафик по пътищата М4 (Алепо-Латакия) и М5 (Алепо-Хама) до месец декември.

Примирието в Идлиб, което Дамаск обяви в началото на август, продължи само няколко дни. След това сирийската армия засили действията си. Миналия уикенд бяха освободени две населени места - Ал-Хобейт и Сукаке, разположени на приблизително на разстояние от 10 км от магистрала М5 и на толкова от град Хан Шейхун в южната част на провинция Идлиб. Според официални сирийски източници армията е блокирала доставките за бойците. Това е първият голям успех на сирийската армия от края на април. Окупираните от военните райони бяха извън контрола на Дамаск в продължение на седем години.