Турция не издържа: Отваря хотелите през май

Топ
12:33 - 27 Април 2020
3637
Турция не издържа: Отваря хотелите през май

Турция не издържа на икономическата криза от коронавируса - туристическият сектор, един от големите донори в бюджета на южната ни съседка, възобновява работа в края на май.

Все пак има уговорка - ако ситуацията с коронавируса в страната и по света продължава да се подобрява, обяви министърът на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой пред в. "Хюриет".

Тогава е планирано да отворят врати част от хотелите. Засега обаче мярката ще засегне само вътрешният туризъм. Министърът изрази надежда към края на август да започнат да пристигат в Турция и чуждестранни туристи.

"Ако не бъдем изправени пред нови проблеми, вътрешният туризъм ще започне в края на май. Туристическият сезон ще започне с контролирани вътрешни полети", заяви той. В края на май ще заработят само хотели, които има т.нар. „здравен сертификат“, който ще се издава от специално сформирана за целта комисия от експерти. Тези хотели ще са задължени да осигурят денонощно дежурство на квалифициран медицински персонал. Служителите им ще преминават през ежедневен медицински преглед и ще работят с маски, ръкавици и специално защитно облекло.

Хотелите ще работят с половината от капацитета на стаите си - ако разполагат с 500 стаи, например, туристи ще бъдат настанени само в 250 от тях, обясни Ерсой. Обслужване тип „шведска маса“ или друг вид „открит бюфет“ няма да се предлага, а вместо това туристите ще получат комплексно меню и обслужване по поръчка. В ресторантите ще бъде намален броят на масите, за да се осигури необходимата дистанция между посетителите. Подобни мерки ще бъдат въведени във всички ресторанти, кафенета и развлекателни заведения.

Социална дистанция ще се спазва и на плажовете, като за целта ще бъде намален наполовина броят на шезлонгите.

Специални мерки ще бъдат въведени и при пътуването със самолет. Средните седалки ще бъдат празни, за да се осигури дистанция между пасажерите. Ограничен ще бъде и броят на пътниците на яхти или други видове транспорт по време на разходки в морето. Всички превозни средства ще подлежат на честа дезинфекция, а персоналът им ще мине специално обучение.

"Очакваме първо да дойдат собствениците на вили тук. Вероятно ще трябва да почакаме, докато се завърнат и гостите на хотелите", казва кметът на популярния курорт Бодрум Ахмет Арас пред в. "Хюриет". Той предупреди, че няма да бъдат разрешени струпвания на хора по плажовете, в нощните клубове и ресторантите.