Турция няма да разхлабва контрола върху танкерите в Босфора

Общият брой на блокираните кораби е намалял до осем от вчерашните 13

Новини
14:32 - 13 Декември 2022
1990
Турция няма да разхлабва контрола върху танкерите в Босфора

Турция ще продължи да изисква от танкерите, превозващи суров петрол, доказателство за застраховка, покриваща продължителността на транзита им през Босфора или при акостиране в турски пристанища.

Турските морски власти са постигнали споразумение по въпроса със съответните партньори.

Те потвърдиха, че четири кораба все още не са представили необходимата документация, за да преминат през пролива.

Общият брой на блокираните танкери е намалял до осем от вчерашните 13, съобщават местните медии, позовавайки се на корабната агенция „Трибека“.

От началото на декември Турция въведе мярка, съгласно която корабите следва да предоставят доказателство за застраховка, покриваща продължителността на транзита им през Босфора или когато акостират в турските пристанища. Танкери без подходяща документация може да не бъдат допуснати до турски води или да бъде изискано от тях да предоставят нови P&I застрахователни писма, покриващи пътуванията им през територията на страната.

Решението на Анкара дойде, след като от 5 декември ЕС наложи ембарго върху доставките на петрол от Русия, което включва и механизъм за таван на цените на петрола.

Този механизъм включва забрана за предоставяне на услуги за транспортиране на руски нефт по море, както и за застраховане, брокерски услуги и финансови операции от компании в ЕС, освен при продажба на енергийния ресурс на цена, не по-висока от определен таван (60 долара за барел).