Турция няма да се поддаде на натиск за Швеция в НАТО

Свят
15:27 - 04 Юли 2023
1743
Турция няма да се поддаде на натиск за Швеция в НАТО

Турция предупреди днес, че няма да позволи да бъде притискана да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Това заяви външният министър Хакан Фидан два дни преди да се срещне с шведския си колега в Брюксел, за да обсъдят опита на Стокхолм да стане 32-ият член на ръководения от САЩ отбранителен съюз.

НАТО се надява да приеме Швеция до провеждането на срещата на върха на лидерите на алианса в Литва на 11-12 юли. Турция и Унгария обаче задържат ратификацията поради редица индивидуални спорове както със Стокхолм, така и с Брюксел.

За присъединяването на нови държави към най-мощната отбранителна организация в света е необходимо единодушното одобрение на настоящите членове. "Никога не сме одобрявали използването на натиск като метод", заяви Фидан на пресконференция, предавана по телевизията.

Анкара е разочарована от решенията на полицията в Стокхолм да издаде разрешения за протести, по време на които антиислямски настроени протестиращи изгориха страници от Корана пред турското посолство и джамиите.

Фидан посочи инцидента като пример за това, че Швеция не успява да изпълни ангажиментите си, поети преди една година, когато получи първоначалната подкрепа на Турция за кандидатурата си в Мадрид. "Системата за сигурност на Швеция не е в състояние да спре провокациите. Това носи проблеми за НАТО", каза той. 

В неделя шведското правителство осъди изгарянето на Корана миналата седмица като "ислямофобско". Но в изявление на външното министерство добави, че Швеция има "конституционно защитено право на свобода на събранията, изразяването и демонстрациите".