Турция обвини лошото време за катастрофата на военния хеликоптер

Служители на отбраната заявиха, че е започнало официално разследване на инцидента

Свят
12:39 - 05 Март 2021
1562
Турция обвини лошото време за катастрофата на военния хеликоптер

Турският министър на отбраната обвини лошото време за катастрофата на военен хеликоптер, при която загинаха 10 войници и висш командир в неспокойния югоизток на страната, съобщава "Франс прес".

Генерал-лейтенант Осман Ербас, който оглавяваше 8-ми корпус на армията, базиран в източната провинция Елазиг, беше сред загиналите при инцидента вчера.

Катастрофата е най-смъртоносната, откакто 13 войници загинаха в югоизточната провинция Сирнак близо до границата на Турция със Сирия и Ирак през 2017 г.

"Въз основа на първоначалната информация и изявленията на свидетели установихме, че инцидентът е станал поради внезапно променящи се неблагоприятни метеорологични условия," цитира думите на министъра на отбраната Хулуси Акар от държавната Анадолска агенция.

Акара и вътрешният министър Сюлейман Сойлу отвели екипи от висши военни на мястото на катастрофата в югоизточната провинция Битлис в четвъртък.

Служители на отбраната заявиха, че е започнало официално разследване на инцидента.

Европейският съюз и САЩ незабавно изказаха своите съболезнования на съюзника на НАТО. Турски дипломатически източник заяви, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също е изразил подкрепата си в телефонно обаждане с външния министър Мевлют Чавушоглу.

Инцидентът е станал в регион, където турските сили провеждат военни операции срещу незаконните кюрдски милиции от 1984 г. в кампания, която уби десетки хиляди.

Турция също така осигурява жизненоважна инсценировка, както и отбрана в борбата срещу екстремистите от група "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Но отношенията й с държави-членки на ЕС като Франция и Гърция бяха разтърсени от редица регионални спорове.