Турция обяви "нова ера" в отношенията с Египет

Свят
13:02 - 14 Април 2021
1232
Турция обяви "нова ера" в отношенията с Египет

Турският външен министър приветства началото на "нова ера" с Египет, докато Анкара напредва решително с нормализирането на отношенията с Кайро, съобщиха местните медии, цитирани от "Франс прес".

Турция и Египет прекъснаха отношенията след свалянето през 2013 г. на бившия ислямистки президент Мохамед Морси, който беше подкрепян от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Същата година Турция и Египет изгониха посланиците си и замразиха отношенията си.

Турските власти заявиха, че миналия месец Анкара е установила първите дипломатически контакти с Кайро от 2013 г. насам, като част от по-широките усилия за възстановяване на отношенията с други противници в Близкия изток.

"Нова ера започва", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от телевизия НТВ.

Той каза, че ще има среща между заместник-министри на външните работи и дипломати на двете страни, но все още не е определена дата.

Чавушоглу каза пред турски репортери, че назначаването на посланици "ще излезе на дневен ред" по време на тези разговори.

На въпрос министърът посочи също, че ще има срещи между него и египетския му колега.

"Защо не. Може да има и взаимни посещения и срещи", каза Чавушоглу.

Миналия месец членовете на опозиционните медии в Египет, базирани в Истанбул, заявиха, че турските власти са ги помолили да "омаловажат" критиките към египетския президент Абдел Фатах ал Сиси.

Искането изглежда е опит на Турция да измисли благосклонност към Египет в опит да поправи отношенията си.