Турция: Очакваме ЕС да промени отношението си към нас

ЕС
12:16 - 23 Август 2023
1534
Турция: Очакваме ЕС да промени отношението си към нас

Турция очаква от ЕС да промени отношението си към нея, каза външният министър на Турция Хакан Фидан.

Фидан даде вчера съвместна пресконференция с вицепремиера и външен министър Мария Габриел, която бе на посещение в Анкара.

Наскоро бе съобщено, че Турция планира да обсъди през септември с представители на Европейския съюз обновяване на пътната карта на отношенията й с блока. Какво очаква Анкара от новата пътна карта Турция – ЕС? Очаква ли се скоро да бъдат отстранени пречките, с които Турция се сблъсква в процеса на усилията за пълноправно членство в ЕС?

Външният министър на Турция посочи пред БТА, че въпросът е важен, като припомни, че когато на изборите през месец май (на втория тур – бел. авт.) турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе преизбран, той изтъкна желанието да продължат усилията на Турция, свързани с кандидатурата й за членство в ЕС и добави, че това е волята на Турция.

Фидан каза, че сега турското външно министерство има важната задача да координира предприеманите действия по въпроса, като започват срещи с представители на ЕС.

Очакваме от ЕС да се промени отношението към Турция. Трябва да се работи рационално. Знаем, че досега не е направена рационална оценка, а процесът бе и политизиран, каза външният министър.

Турция има право да заеме място в ЕС и ще бъде стратегически партньор, посочи още Фидан, като добави, че в продължение на много години Анкара е предприемала много важни стъпки (от изискваните от ЕС – бел. авт.).

По думите на Фидан присъединителният процес е бил спрян внезапно, като ситуацията е придобила „политически оттенък“.

Министърът поясни, че според Анкара членството й в ЕС ще засили позицията на ЕС като глобален фактор, но страните членки на ЕС не разглеждат въпроса по този начин.

Както и нашият президент каза - членството на Турция в ЕС предлага нови възможности и за ЕС, и за нашия регион. Призовавам европейските лидери да се възползват от тази нова възможност, преди тя да се е затворила, каза Фидан.

На срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс Турция се съгласи да изпрати в парламента протокола за присъединяването на Швеция към алианса възможно най-скоро в замяна на определени ангажименти от ЕС, Швеция и САЩ, писаха турски медии. Според информациите на дневен ред са били поставени по-специално пречките, с които Турция се сблъсква в процеса на пълноправно членство в ЕС, либерализирането на визовия режим, актуализирането на Споразумението за митнически съюз.

Турция е официален кандидат за членство в ЕС от 24 години, но преговорите за присъединяване са в застой от 2016 г. заради опасенията на блока във връзка с нарушения на правата на човека и зачитането на върховенството на закона в тази страна.

Турция, която от 1964 година е асоцииран член на ЕС, подаде молба за присъединяване към общността на 14 април 1987 година. Преговорният процес започна през 2005 година. За да стане член на ЕС, Турция трябва да приключи успешно преговорите с Европейската комисия, които води по 35 преговорни глави.