Турция одобри Финландия за НАТО

Комшиите и Унгария обаче се опъват за Швеция

Новини
08:51 - 31 Март 2023
1275
Турция одобри Финландия за НАТО

Турският парламент одобри късно в четвъртък законопроект, позволяващ на Финландия да се присъедини към НАТО, разчиствайки пътя на Хелзинки да влезе към западния отбранителен съюз, докато войната бушува в Украйна, съобщи Ройтерс.

Това беше последният вот, необходим на скандинавската държава за формалното членство, след като в понеделник унгарският парламент гласува ратификацията на Финландия. Очаква се страната да бъде официално обявена за 31 член на алианса по време на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс.

Засега Швеция, която подаде молба за членство заедно с Финландия през май, остава извън алианса, тъй като Турция и Унгария отложиха нейното приемане.

Анкара е недоволна, че Швеция не й предава свързани според нея с терористична дейност бегълци, а Будапеща има условия, свързани според нея с несправедливото отношение на съюзниците, които критикуват състоянието на върховенството на правото в Унгария.

Говорителят на унгарското правителство заяви в сряда, когато Будапеща ратифицира договора на Финландия, че Будапеща ще задържи приемането на Швеция в НАТО поради недоволство от критиките от страна на Стокхолм към политиките на премиера Виктор Орбан.

"В случая с Швеция има голям брой оплаквания, които трябва да бъдат разгледани, преди приемането на страната да бъде ратифицирано", каза правтелственият говорител Золтан Ковач в своя блог.

Шведски представители "многократно са имали желание да нападнат Унгария чрез дипломатически средства, използвайки политическото си влияние, за да навредят на унгарските интереси", каза той, имайки предвид шведските критики за ерозията на върховенството на правото от правителството на Орбан през последните 13 години. Орбан отрича тези обвинения.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към 30-членния отбранителен съюз - НАТО, миналия май, слагайки край на вековната си политика на неутралитет, преценявайки, че рисковете за националната им сигурност са пораснали застрашително след руската агресия в Украйна.

Финландия има най-дългата сухопътна граница с Русия в Европа - над 1200 км.