Турция освободи руски кораб с крадено украинско зърно

Украинското външно министерство нарече ситуацията "неприемлива"

Украйна
13:14 - 07 Юли 2022
1546
Турция освободи руски кораб с крадено украинско зърно

Киев обяви, че Турция е разрешила на руски кораб, превозващ украинско зърно, да напусне пристанище Карасу, съобщава "Ройтерс".

Украинското външно министерство нарече ситуацията "неприемлива" и посочи, че ще привика турския посланик по въпроса.

"Съжаляваме, че на руския кораб "Жибек Жоли", пълен с откраднато украинско зърно, беше позволено да напусне пристанището Карасу въпреки доказателствата за престъпление, представени на турските власти", написа в Туитър говорителят на ведомството Олег Николенко.

Посланикът на Турция в Киев ще бъде поканен в Министерството на външните работи на Украйна, за да изясни тази неприемлива ситуация, допълни той.

На 2 юли стана ясно, че украинската страна е поискала от Турция да задържи сухотоварния кораб "Жибек Жоли", който плава под руски флаг, а на борда му, според Киев, има зърно, изнесено от окупирания от Русия Бердянск.

Вчера стана ясно, че Украйна е поискала от Турция да помогне за разследването на още три кораба, плаващи под руски флаг, като част от усилията на Киев да разследва това, което твърди, че е кражба на зърно от окупираната от Русия своя територия.

Украйна обвинява Русия за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла най-малко 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.

Турция вече заяви, че ще се противопостави на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно или други стоки и да ги продава нелегитимно на международните пазари.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи, че Анкара разследва твърдения, че украинско зърно е било откраднато от Русия и няма да позволи такова зърно да бъде докарано в Турция.