Турция откри огромно находище на редки метали

Новини
12:54 - 14 Юли 2022
3771
Турция откри огромно находище на редки метали

Турция откри изключително находище от редкоземни елементи в централната част на Анадола, съобщи Daily Sabah. Твърди се, че то е второто по големина в света.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред местните медии, че огромното находище на редки елементи се оценява на около 694 милиона тона.

То е на второ място след Китай, където се намира най-голямото находище на редки елементи със запаси от 800 милиона тона.

Цените метали се използват в области като авиацията, отбраната, космическата индустрия и биомедицината.

От турската минна компания Eti Maden коментираха, че първоначално около 1200 тона руда ще бъдат обработвани годишно в находището. Очаква се тази цифра да достигне до 570 000 тона с голяма инвестиция в по-голямо индустриално съоръжение в близко бъдеще.

Смята се, че около 10 000 тона редкоземен оксид, 72 000 тона барит, 70 000 тона флуорит и 250 тона торий - радиоактивен елемент, използван като гориво в ядрената индустрия, ще бъдат произведени от преработената руда.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез коментира, че ще бъде сравнително евтино да се добиват елементи, тъй като находището е изключително близо до повърхността на земята.

"От 17-те известни редки елемента ще можем да произведем 10 от тук", заяви той.

Откритието ще позволи огромно местно производство на редки елементи, които ще се използват предимно в индустриалните сектори на Турция, но също и за износ.