Турция отменя противоепидемичните мерки тази седмица

Свят
14:07 - 11 Април 2022
1638
Турция отменя противоепидемичните мерки тази седмица

Турция постепенно се завръща към нормалния живот, като тези дни се очаква да бъдат отменени противоепидемичните мерки, които в продължение на две години бяха прилагани в страната.

"Завръщаме се към времето, когато не познавахме вируса”, написа в Туитър турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. Той посочи, че успешно е преодолян много важен етап в борбата срещу епидемията.

В Турция се наблюдава силен спад в случаите на КОВИД-19, както и в броя на жертвите в сравнение с предишните месеци. Вчера (10 април) са регистрирани 5609 нови случая на КОВИД-19 при направените 172 461 теста, а броят на оздравелите е 7315 души. 32-ма, заразени с коронавируса, са починали през изминалите 24 часа.

По препоръка на консултативния съвет за борба срещу КОВИД-19 се предвижда да бъде изцяло отменено носенето на предпазни маски и в закрити помещения, както и в обществения транспорт. Очаква се да бъде отменен и здравният сертификат при междуградските пътувания.

Преди това отпадна необходимостта за носене на предпазни маски на открити места, както и представянето на здравен код в магазините и заведенията.

Здравните специалисти обаче препоръчват спазване на социална дистанция.