Турция отново предупреди САЩ за Сирия

Предварителното споразумение между Анкара и Вашингтон за зона за сигурност е само едно начало

Свят
16:22 - 15 Август 2019
1858
Турция отново предупреди САЩ за Сирия

САЩ няма да могат да спрат Анкара в намерението ѝ да създаде зона за сигурност в северната част на Сирия. Това предупреди министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, съобщава вестник „Хюриет”.

"Това, което ние казваме, е, че тактиката за отлагане на САЩ няма да сработи. За съжаление, те направиха това в (сирийския град - бел. ред.) Манбидж, не изпълняват обещанието си", заяви Чавушоглу на съвместна пресконференция с колегата си от Сиера Леоне Набеела Тунис.
Споразумението между Турция и САЩ за Манбидж бе фокусирано върху изтеглянето на членовете на "Отрядите за народна самозащита" (ОНС) от града с цел стабилизиране на региона, който се намира северно от Алепо близо до турската граница.

Припомняме, че според Анкара ОНС е сирийски клон на "Работническата партия на Кюрдистан" (ПКК), която е отговорна за смъртта на близо 40 000 души в Турция, включително много деца, жени и бебета, за период от повече от 30 години.

Чавушоглу подчерта, че предварителното споразумение между Анкара и Вашингтон за създаване на зона за сигурност е само начало и че остават "много теми", които се нуждаят от договаряне.

На 7 август турски и американски военни служители се съгласиха да създадат буферна зона и да разработят мирен коридор, който да улесни завръщането на разселените сирийци, които понастоящем живеят в Турция. Те също се съгласиха да създадат център за съвместни операции. Споразумението предвижда създаването на мерки, необходими за справяне с проблемите на сигурността на Турция.