Турция пак вдига таксите за преминаване на кораби през Босфора

Очаква се приходите от тази дейност да достигнат 900 милиона щатски долара тази година

Новини
10:29 - 07 Юни 2023
1562
Турция пак вдига таксите за преминаване на кораби през Босфора

От 1 юли Турция увеличава таксата за преминаване на кораби през проливите Босфора и Дарданелите с повече от 8%.

Така приходите на страната след това решение могат да достигнат 900 милиона долара тази година, пише днес турският вестник Aydınlık, позовавайки се на решението на Главна дирекция "Морско дело" към Министерство на транспорта и инфраструктурата на страната.

През октомври миналата година турските власти увеличиха пет пъти цената на таксите за преминаване на търговски кораби през Босфора и Дарданелите.

Сумата е изчислена на базата на златния франк от подписването през 1936 г. на Конвенцията от Монтрьо, която регулира корабоплаването в проливите.

"Главна дирекция "Морско дело" към Министерството на транспорта и инфраструктурата обяви нова разпоредба в коефициентите на данъците и таксите, плащани за транзитно преминаване през турските проливи. В съответствие с Конвенцията за проливите от Монтрьо, базовата стойност на златните франкове в коефициентите на данъците и таксите, приложими за кораби, преминаващи през турските проливи без спиране, е определена на $4,42 (увеличение с 8,3% за нетен тонаж на търговски кораб), влизайки в сила от 1 юли 2023 година. По този начин, приходите от около 160-170 милиона щатски долара от приходи от преминаването на проливите през предишни години, (без да са включени услугите на боцмани), се очаква да достигнат 900 милиона щатски долара тази година."

Вестникът уточнява, че при подписването на Конвенцията от Монтрьо златният франк е бил приравнен към 0,8 долара, през октомври миналата година стойността е била повишена до 4,08 долара.