Турция планира да въведе данък върху кредитните карти

Ресурсът ще бъде пренасочен към отбранителната индустрия

Новини
14:03 - 15 Октомври 2024
2843
Турция планира да въведе данък върху кредитните карти

Турция обмисля да въведе данък върху кредитните карти, а постъпленията от него ще отиват в бюджета на Фонда за отбранителна индустрия с цел укрепване на възпиращите капацитети на страната, обясни министърът на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек, цитиран от турското икономическо издание "Економим".

"Страната ни няма друг избор, освен да увеличи възпиращата си мощ. В нашия регион има огън, има войни. Намираме се в размирна територия. Целта на ресурса, който ще бъде прехвърлен от кредитните карти към отбранителната индустрия, е да се увеличи възпиращата сила на страната ни", обясни министърът след обиколка в държави от Персийския залив. 

Шимшек говори за развитието на турската отбранителната промишленост, като изтъкна, че в момента 3300 компании произвеждат части за този сектор. Той спомена и плановете за изграждане на отбранителна система за защита на цялата страна. 

"Има над хиляда високотехнологични проекта. Това изисква ресурси", каза той, като добави, че тази година фондът за отбранителна индустрия е бил увеличен на 165 милиарда турски лири, т.е. около 4,41 млрд. евро, но е необходимо да бъде допълнително повишен.

Турция, която от доста време инвестира сериозно в своята отбранителна система, съобщи, че планира да разработи собствена многопластова система за противовъздушна отбрана, наречена "Стоманен купол".