Турция подаде молба за членство в БРИКС

Топ
16:03 - 02 Септември 2024
1631
Турция подаде молба за членство в БРИКС

Турция е подала молба за членство в БРИКС. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на агенция Bloomberg.

Според агенцията с този си ход турските власти се опитват да засилят влиянието си и да разширят връзките си с пазарите от „развиващите се страни“.

Това разширяване добавя тежестта на основните страни износителки на петрол от Близкия изток. То укрепи отношенията с Иран и го помири със съседката му Саудитска Арабия.

Алжир, Виетнам, Индонезия, Турция, Пакистан, Малайзия, Нигерия, Тайланд, Венецуела, Казахстан, Куба, Палестина, Демократична република Конго, Габон, Бангладеш, Кралство Бахрейн, Беларус, Кувейт, Сенегал и Боливия желаят присъединяване.

Присъединяването към БРИКС означава приемане на валути, различни от долара, и свързване с нови международни платежни системи.

Става дума за „разглеждане на това, което считаме за несправедлива и скъпа система за плащане“ , каза министърът на външните работи на Южна Африка по-рано тази година.

Според заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков алтернатива на западната платежна система SWIFT може да бъде представена на следващата среща на върха в Казан. Освен това Русия ще пусне на 1 септември платформа, позволяваща на големи руски компании да уреждат своя износ и внос в биткойни.